Politika

Delegacija Novog Pazara posjetila Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Delegacija grada Novog Pazara koju je predvodio gradonačelnik Nihat Biševac, narodni poslanik u Skupštini Srbije dr Muamer Bačevac i zamjenik predsjednika opštine Sjenica Vahid Tahirović posjetili su Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Oni su sa predsjednikom Vijeća prof. dr Nedžadom Mulabegovićem, generalnim sekretarom Vijeća Emirom Zlatarom i članom Upravnog odbora Edhemom Bičakčićem razgovarali o aktuelnim projektima, te dogovorili buduću saradnju i uzvratnu posjetu.

Gradonačelnik Biševac zahvalio je Vijeću i ostalim organizatorima na pozivu da prisustvuje svečanoj Akademiji povodom Dana Bošnjaka, i čestitao na organizaciji i sadržaju manifestacije.

Predsjednik Vijeća profesor Mulabegović ukratko je informisao gradonačelnika Biševca i njegove saradnike o planiranim aktivnostima i programima Vijeća u tekućoj godini, okvirnim planovima za narednu godinu, uz očekivanje da će delegacija VKBI u skorije vrijeme posjetiti Bošnjačko nacionalno vijeće. Cilj te posjete biće razgovori između dva bošnjačka vijeća i saradnja na konkretnim projektnim aktivnostima.

Gradonačelnik Biševac pozvao je delegaciju Vijeća, da posjete Novi Pazar i predložio da tokom posjete delegacije bude organizovana odgovarajuća javna tribina, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Novog Pazara. Biševac je izrazio spremnost da podrži saradnju VKBI i BNV u skladu sa kapacitetima i mogućnostima, i zamolio da susreti između bošnjačkih organizacija u budućnosti budu češći.

Mulabegović je zahvalio na posjeti i pozivu, uz preuzimanje obaveze da o detaljima susreta izvjesti i gradonačelika Sarajeva.

A. Ni.

Podeli