Društvo

Smena Muamera Zukorlića na zahtev KONUS-a

Predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje  Muamer Zukorlić nestručno i nekompetentno obavlja funkciju i koristi je za ostvarenje ličnih interesa, smatraju rektori 17 univerziteta u Srbiji koji su potpisali inicijativu za njegovu smenu, prenosi Al jazeera Balkans.

Kako dalje prenosi Al jazeera, Konferencija univerziteta Srbije – KONUS inicijativu za smenu dostavila je predsednici parlamenta Maji Gojković, kao i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, te predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Kako kažu, Zukorlić je u svojstvu predsednika Odbora više puta iznosio neistine i neutemeljene tvrdnje koje se tiču visokog obrazovanja u Srbiji.

Rektori 17 univerziteta tvrde da Muamer Zukorlić kao vlasnik privatnog Univerziteta u Novom Pazaru, “funkciju na kojoj se nalazi veoma često koristi kako bi izgovarao neistine i pogrešno interpretirao činjenice predlažući rešenja koja bi dovela do akta o akreditaciji koji godinama nije u stanju da dobije”, navodi se na sajtu Al jazeere.

IZ KONUS-a podsećaju da, prema oceni Nacionalnog veća za visoko obrazovanje i Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, taj univerzitet ne ispunjava propisane standarde koji se odnose na kadrovsku, prostornu i tehničku opremljenost.

Rektorsko veće KONUS-a smatra da je ovakvo ponašanje Muamera Zukorlića nedopustivo i da može naneti trajnu štetu postojećem sistemu visokog obrazovanja Srbije, koje je vodeća globalna mreža istraživanja UNIVERSITAS 21 rangirala na prvo mesto, ispred Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi dalje Al jazeera Balkans.

“Visoko obrazovanje u Srbiji, kao glavni stub razvoja jednog društva, treba kontinuirano razvijati i neprekidno raditi na unapređenju njegovog kvaliteta. Ono mora biti van svih dnevnopolitičkih ambicija i partikularnih, ličnih interesa”, navodi se u saopštenju.

Zbog toga je, naglašavaju, važno da na čelu jednog od najvažnijih skupštinskih odbora bude osoba koja će svojim delovanjem težiti ka ostvarenju navedenih ciljeva.

Inicijativu su potpisali rektori osam državnih i devet privatnih akreditovanih univerziteta u Srbiji.

Senada Kalić, AJB, agencije

 

Podeli