Politika

Ljajić: U našoj stranci nema mesta populizmu

Evropska unija je rešenje za Srbiju i  šansa da zemlja bude modernizovana, a društvo promenjeno, kazao je predsednik SDPS-a i osniovač SDP-a Rasim Ljajić. On je kazao da je to činjenica uprkos svim kritikama koje bi se mogle izneti na račun evropske ili briselske birokratije.

”O tome bismo mogli u nedogled da govorimo, ali to je populizam. Populizam jer to prija našim ušima i našim srcima, ili većine ljudi. Realnost je, međutim, nešto sasvim drugo. Mi smo dužni da govorimo jezikom realnosti, jezikom činjenica, bez obzir ad ali se to nekom sviđa ili ne. Mi smo dužni da govorimo da su nacionalizam i populizam velika zla koja nikome nisu donela dobro. Mi smo dužni da kažemo da živeći u prošlpsti ne možemo da rešimo ni jedan problem koji sada postoji, te da ne možemo ići napred stalno gledajući u retrovizor i ne možemo rešiti aktuelne probleme sa kijoma se suočavamo”

On je kazao da je cilj da stranke čiji je osnivač budu takve da artikulišu vrlo jasne interese običnih ljudi, radnika pre svega, što je i ideja socijaldemokratije koju zastupaju.

”Mi moramo da se bavimo položajem srednjeg sloja koji nestaje u Srbiji, i inženjera, prosvetnih radnika i lekara. To je naša obaveza, ukoliko mislimo da zastupamo interese ljudi, građana i građanki u Srbiji koji žive ili treba da žive od svog rada. Ne na demagoški način, pred izbore, govoreći ljudima ono što im se dopada kako bi glasali za nas. Već to mora da bude kontinuirani stalni proces i da nas ljudi po tome prepoznaju. Mi moramo biti oni koji ne obećavaju ono što ne mogu da ispune i oni koji govore jezikom činjenica a ne jezikom koji će se verovatno svideti većini ljudi. Ne smemo podleći tome da zbog par hiljada glasova više izgubi osnovnu nit koju ljude u ovoj stranci i ovu stranku krase, a to su činjenice, argumenti i snaga uverenja” poručio je Ljajić.

Senada Kalić

Podeli