Kultura

Srednjoškolci čuvari tradicije

Muzej Ras u Novom Pazaru realizuje projekat ” Izrada ojica na bošnjačkoj nošnji “. Cilj je da se očuva bošnjačka tradicija i kultura na ovim prostorima, a namenjen je srednjoškolcima.

Đaci svih novopazarskih srednjih škola, njih 60 i nastavnici tokom sledeće nedelje proći će obuku izrade ojica na narodnoj nošnji. Kako bi se  očuvala bošnjačka tradicija i kultura, najbolji način je podučiti mlade. Tehniku izrade ojica srednjoškolci  će imati prilike da nauče od starije sugrađanke. Od etnologa dr Muradije Kahrović, koja je i autorka projekta ovog projekta“, učesnici će čuti istoriju ojica  na ovim prostorima, koja se još uvek čuva, ali ne dovoljnoj meri.

“Interesovanje ne samo učenika, već i ostalih građana za ovaj projekat je iznenađujuće veliko. Kako da naprave ojice učenike će podučiti naše starije sugrađanke.  Za sada će učestvovati  samo njih 60 predviđeno, ali se nadamo da ćemo projekat nastaviti i u nekom narednom period. Vrlo mali broj žena u Novom Pazru danas zna da izrade ojice”, rekao je director Muzeja Ras Fuad Baćićanin.

Radionice za srednjoškolce, koje će se održati u prostorijama Muzeja počinju u ponedeljak i trajaće 5 dana. Projekat finansira Ministarstvo kultre i informisanja.

Podeli