Društvo

Optika smenjuje bakarne žice

 

 

Prateći novie tehnološke trendove Telekom Srbija je pokrenuo veoma značajan projekat uvođenja direktne optičke mreže. Najnovija tehnologija povezivanja optičkim kablovima omogućava korišćenje najnaprednijih dostupnih servisa, obezbeđujući ultrabrzu i pouzdanu komunikaciju. Projekat se već realizuje i u Novom Pazaru.

Optika, trenutno najsavremeniji način povezivanja na internet, garantuje pouzdan, super brzi optički internet. Velika propusna moć nove mts pristupne optičke mreže omogućuje istovremeno povezivanje laptopa, telefona, tableta, game konzole, home security sistema i drugih naprednih uređaja na internet. U današnje vreme prosečna porodica ima potrebu da poveže deset i više prenosivih uređaja na internet i često ih koristi za zahtevne sadržaje sa stanovišta protoka, kao što su video i gaming.

Kablovi od optičkih vlakana podržavaju izuzetno velike brzine prenosa podataka na velikim udaljenostima. Uz mts optički internet i brzinu do 1Gbps može uživati u internetu na više uređaja istovremeno. Velike download i upload brzine omogućuje i znatnu uštedu u vremenu, npr. za „skidanje“ 25 pesama biće potreban 1 sekund, 4 sekunde za epizodu omiljene serije, a samo 34 sekunde za HD film.

„Mogu da kažem da smo mi već u toku realizacije tog projekta na području naše izvršne jedinice. Svaka nova zgrada koja se gradi biće opremljena optičkom instalacijom i optičkom pristupnom mrežom. U ulici „Save Kovačevića“ imamo izgrađen projekat i u fazi smo izbora izvođača radova“, kaže Dženan Ćeranić, inženjer za mreže u Telekomu u Novom Pazaru.

Cena usluge, prema rečima Ćeranića, neće biti promenjena. Iz Telekoma još poručuju :“Optiku dovodimo u vaš stan ili kuću o našem trošku. Besplatno obezbeđujemo i instaliramo potrebnu opremu, a posle obavljenih radova sve dovodimo u prvobitno stanje“.

Podeli