Kultura

Zlatna generacija novopazarske Gimnazije iznjedrila 23 ljekara

Zlatna generacija novopazarske Gimnazije i zlatno odjeljenje IV/2 koje je tada imalo osam Vukovaca i dvanaest nosilaca “Alasove” diplome , iznjedrilo je čak dvadeset tri ljekara koji brinu o  zdravlju pacijenata u Novom Pazaru, Beogradu, Sarajevu, ali i Australiji i Americi.

O ovoj generaciji napisana je i monografija koja izlazi iz štampe krajem ovog mjeseca.

Prema riječima autora “Monografije IV/2”, dr Šefadila Spahića, mnoge događaje i pojave prekrila je prašina vremena i zaborava samo iz jednog razloga, jer nema pisanog traga o njima. Kao učenik odjeljenja IV/2 , najuspješnijeg u istoriji novopazarske Gimnazije, kako ističe osjećao je obavezu da napiše knjigu o tom odjeljenju i tom vremenu, i da narednim generacijama ostave pisani trag o prethodnim uspješnim generacijama, ali da i u budućnosti mnogima ova monografija bude motivacija.

Prema riječima  dr Spahića, od ideje do cilja trebalo je puno toga uraditi. Planirano je bilo da se za nekoliko mjeseci završi sa pisanjem, ipak, kako dodaje, trebalo je prikupiti, obraditi i sažeti sve podatke poslije toliko godina.

“Odjeljenje IV/2 generacije 1980/81. najbolji je primjer da biti gimnazijalac ili profesor u gimnaziji, značilo je i sada znači privilegija i izazov. Svaki učenik je napisao nešto o sebi, a kada se pročita sve to, onda dobijte cjelinu, a ta cjelina se zove “Monografija IV/2”  – ističe  dr Spahić.

Poslije tri godine , “Monografija IV/2” će krajem ovog mjeseca izaći iz štampe kada će i svečano biti  održano i  druženje svih učenika ove zlatne generacije novopazarske Gimnazije.

 

I.Hodžić

 

 

Podeli