Društvo

Pojačane aktivnosti policije-počinje škola

 

 

Od sutra Policija će pojačati aktivnosti oko škola širom Srbije. Održavaju se sastanci sa školskim upravama i dogovara način realizovanja Programa „Osnovi bezbednosti dece“ za učenike četvrtog i šestog razreda. Auto-moto savez Srbije pozvao je vozače da pažljivije voze pored škola. U Novom Pazaru zbog Bajrama škola počinje u ponedeljak.

Novopazarski đaci krenuće u školu u ponedeljak 4. septembra, ali opravdano-zbog praznika. Sve ostalo pomalo neopravdano kasni i pitanje je da li će biti sprovedeno bolje nego prethodnih godina. Osnovno je da li će kontrola saobraćaja pored škola početi i završiti se prvog dana polaska u školu. Hoće li biti izvršena analiza stanja bezbednosti učenika i škola tokom predhodne školske godine i predložena adekvatna priprema za početak nove školske godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zvanično u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od 01. septembra 2017. godine, u svim osnovnim školama u Republici Srbiji, realizovaće program „Osnovi bezbednosti dece”. Program obuhvata sva odeljenja četvrtog i šestog razreda osnovnih škola, i realizovaće se kroz osam nastavnih jedinica: „Bezbednost dece u saobraćaju”, „Policija u službi građana”, „Nasilje kao negativna društvena pojava”, „Prevencija i zaštita dece od zloupotrebe opojnih droga i alkohola”, „Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža”, „Prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima”, „Zaštita od požara” i „Zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti i prirodnih nepogoda”.

Pored aktivnosti na realizaciji pomenutog programa, policijski službenici bi trebalo od ponedeljka da inteziviraju problemski orijentisan rad, pozorničku i druge delatnosti i preduzmu dodatne mere radi bezbednog učešća učenika u saobraćaju.

I AMSS je danas uputio vozačima poruku da je pred početak školske godine, potrebno da poštuju saobraćajne propise, posebno one koji se odnose na pešake – najugroženiju kategoriju učesnika u saobraćaju. 01. septembra će među njima ponovo biti deca, kao učesnici u saobraćaju na putu do škole .

Podeli