Ekologija

Fazani pušteni u svoj prirodni dom

Danas je na teritoriji sela Izbice, u svoje prirodno stanište pušteno stotinu odraslih jedinki fazana starosti 14 nedelja. Puštanje fazana u prirodno stanište lovci vrše svake godine, a sve u cilju boljeg očuvanja biološke raznovrsnosti.

Gradska uprava Novog Pazara je u saradnji sa Lovačkim udruženjem “ Lovac” iz Novog Pazara, organizovala puštanje stotinu odraslih jedinki fazana, a sve u cilju očuvanja  biodiverziteta , tj. očuvanja biološke raznovrsnosti na teritoriji Novog Pazara i bliže okoline.

Teritorija sela Izbice je teritorija na kojoj je značajno smanjen broj fazana, te je upravo ova teritorija izabrana gdje će fazani naći svoje prirodno stanište. Fazani koji su danas pušteni su odrasle različite jedinke, a nabavljene su sa svom potrebnom dokumentacijom iz fazanerije Lovačkog udruženja Kraljevo iz Kraljeva.

Fazan je ptica koja se  vrlo lako prilagođava, pa je danas široko rasprostranjena. Prirodno stanište ovih ptica su poljoprivredno zemljište, predjeli oko vode, livade i šumarci. Fazan za svoje stanište bira relativno otvoren prostor pod travom i usevima, a nekada su mu primamljivi i prostori koji imaju gustu travu, živu ogradu, močvaru ili žbunje.

 

I.Hodžić

Podeli