Društvo

Mesečna plata za školarca

Pre polaska u školu, bilo da se radi o osnovnoj ili srednjoj, potrebno je obezbediti sve, od sveske, pernice, ranaca do garderobe. Prema procenama stručnjaka, najviše novca je potrebno izdvojiti za đake prvake. Prvacima je potrebno sve – od obuće i odeće, do bojica i olovaka.

Đaci prvaci najviše se raduju kupovini školskog pribora, garderobe, kao i upoznavanje novih drugara. Jedan od naših budućih prvaka jedva čeka da pođe u školu i kaže da je svašta kupio.

„Kupio sam razne sveske, ranac i knjige. Mama mi je kupila i nove patike“, rekao je budući prvak.

Majka budućeg prvaka kaže da su cene školskog pribora ove godine povolje.

Za školski pribor, sveske, pernice, olovke kao i ranac potrebno je izdvojiti od 5.000 do 10.000 dinara, kazali su nam prodavci u knjižarama. Male sveske se kreću od 36 do 100 dinara a velike od 48 do 200 dinara. Za neke su ove cene visoke a za neke ne.

Cena udžbenika za prvake, i ostale đake nižih razreda osnovne škole, kreće se od 5.000 do 8.000 dinara, dok su udžbenici za učenike od petog do osmog razreda duplo skuplji. Cene kompleta za srednju školu su slične, pa iznose od 8.000 do 11.000 dinara. Ali, za one koji ne mogu da plate toliko, postoje i polovne knjige koje su u proseku  tri puta jeftinije

“Svaki učenik koji želi da uči nije bitno da li je knjiga nova ili polovna. Međutim, za naše uslove novi udžbenici su preskupi pa je bolje kupiti polovne, očuvane knjige”, istakli su prodavci polovnih knjiga.

Kada saberete sve, cifra koju dobijete na kraju, možda će biti i vaša cela mesečna plata. Još ako svemu ovome dodate novu garderobu i nove patike, videćete da su škola i prvi razred – velika investicija.

Podeli