Politika

Ugljanin: Međunarodne institucije da reše status Sandžaka

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je danas međunarodne institucije da trajno reše status Sandžaka i Bošnjaka u Srbiji.

“Pozivam Evropsku uniju, Ujedinjene nacije i OEBS da nađu način da omoguće bošnjačkom narodu, koji je autohton narod u Sandžaku, koji ima sve atribute naroda, ima svoju kulturu, jezik, veru i koji je bio jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima u Bosni i Hercegovini da budemo što bi rekli taj neki ‘jezičak na vagi’ u tom mirnom rešenju jugoslovenske krize i evropskog puta Srbije”, rekao je Ugljanin.

On je na svečanoj sednici u okviru obeležavanja stogodišnjice od održavanja Sjeničke konferencije rekao da je nakon Berlinskog kongresa Sandžak podeljen, bez ikakvog pravnog akta i dokumenta u „celofan“ koji se zvao Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

„Danas se taj celofan otvara, jer mi hoćemo da vidimo ko smo i gde smo. Pitanje o tome šta se tada desilo treba da otvore naučnici, a mi ćemo da podržimo sve ono što kaže nauka, od koje tražimo istinu i da ne dozvoli falcifikate“, objasnio je predsednik BNV.

On je dodao da će Bošnjaci opstati na ovim prostorima samo ako njihova deca budu znala ko su, šta su i kome pripadaju, a da u tome važnu ulogu ima nastavno osoblje u ovdašnjim školama.

“Mi kao mali narod nacionalno svestan, politički zreo i dobro organizovan hoćemo da tražimo način kako da rešimo status Sandžaka i Bošnjaka”, rekao je Ugljanin

Bošnjački nacionalni savet okupio je danas većinu svojih većnika, ali i predsednike  opština Sjenica i Tutin, direktore nekih obrazovnih i drugih institucija, Islamske zajednice Srbije, ali i goste iz susednih država, kojima je na svečanoj sednici Sjenička deklaracija predstavljena kao najvažnija politička platforma Bošnjaka.

U prostorijama BNV danas je održan i okrugli sto na temu “Sjenička konferencija 1917 – 2017”.

Bošnjačko nacionalno veće je ranije 2017. godinu proglasilo  godinom Sjeničke konferencije, koja je održana 13. i 14. avgusta 1917. godine, a ove datume za dane od posebnog značaja za Bošnjake.

Veliki međunarodni skup na ovu temu zakazan je za oktobar u Sjenici.

Zoran Maksimović

Podeli