Društvo

Još uvek traje arheološko istraživanje ispred zgrade Suda

U toku je arheološko istraživanje  prostora ispred na Žitnom trgu, jer su podsećamo tokom zemljanih radova ispred ulaza u zgradu novopazarskog Suda, na dubini od oko dva metra, pre nekoliko dana, uočeni su ostaci starih kamenih zidova. Radovi na renoviranju zgrade Suda su obustavljeni.

Stručna lica novopazarskog Muzeja Ras odmah su  pristupila arheološkim istraživanjima i prema položaju, obliku i izgledu otkrivenih ostataka zidova, kako su rekli, može se već sada pretpostaviti da pripadaju hamamu iz osmanskog perioda, s kraja XVI veka, čiji je jedan deo već pronađen uz samu zgradu Muzeja. Direktor ove kulturne isntitucije Fuad Baćićanin kaže izrazio je zadovoljstvo rekacijom izvođača radova na renoviranju zgrade suda.

”Moram da istaknem da su se investitor i izvođač radova odmah usaglasili da se radovi obustave, do se kompletna istraživanja ne završe. Nakon toga če najverovatnije doći do izmene projktne dokumentacije i sve ono što se pronađe biće vidljivo građanima Novog Pazara”, kaže Baćićanin.

Vladan Vidosavljević, koji rukovodi arheološkim timom kaže da mu je drago što je deo ovog istraživanja, ističući da će se detaljniji izgled i informacije o tome koliki je bio hamam kao i od kakvog materijala je građen, saznati se nakon okončanja arheološkog istraživanja na ovom delu, a kompletna slika tek nakon izvršenih istraživanja na celokupnom potesu Žitnog trga.

“Sigirno će kada budemo okončali istarživanje ta slika biti upotpunjenja. Sada već do kojih granica se zapadni hamam prostire. Međutim, tek predstoje ozbiljnija istraživanja, a pretpostavlja se da se deo nalazi i u samom dvorištu”, kaže Vidosavljević

 

Podeli