Društvo

Treća faza alergenog polena- poleni korova

Sezona alergija na polen je u toku i početkom avgusta počela je i treća faza alergije na polen i to je polen korova. Kako ističu iz Odeljenja za zaštitu životne sredine koncentracija polenovih zrna u vazduhu je u granicama normale.

Početkom avgusta počela je i treća faza alergenih polena, poleni korova. Prema rečima Rastka Arsenijevića iz Odeljenja za zaštitu životne sredine, u ovoj nedelji detektovani su poleni četinara, bokvice, trave, kiselice, koprive, štira, pelina, konoplje, ambrozije i lipe.

„Sada je nastupio preiod kada je intenzivan polen od korova i zahvaljujući ovakvom vremenu nemamo velike koncentracije polena u vazduhu. Ona je u merama i granicama koje su zadovoljavajuće i koje su podnošljive za ovaj period2, istakao je Arsenijević.

Ono što je zabrinjavajuće, kako kaže, Arsenijević je povećan broj biljaka Ambrozije.

„Ono što je alarmantno u ovom periodu, jeste sve veće prisustvo alergenog polena od Ambrozije. Apelujemo na građane da neuređene površine kose i gde god primete ambroziju da je uklanjaju, da ne bi došlo do razvoja te vrste alergene biljke“, dodao je Arsenijević.

Ukoliko ste alergični na polen, poželjno je da šetnju obavljate posle kiše ili uveče kada je koncentracija polena najmanja, kao i redovno tuširanje i pranje kose, ali je, takođe, veoma bitan redovan kontakt sa lekarima alergolozima, kao i adekvatna primena lekova protiv alergije, saveti su lekara.

A. Ademović

 

Podeli