DruštvoVesti

Utrostručen broj poziva lekara Hitne službe

Tropske temeprature smetaju bolesnim, ali i zdravim građanima Novog Pazara. Poslednjih nekoliko dana  lekari Hitne službe imaju pune ruke posla. Zbog toplotnog udara i kolabiranja na javnim mestima broj poziva na teren je i do tri puta veći, a primetan je  i veći broj onih koji su zatražili hitnu medicinsku pomoć  u ambulanti.

”Oko 160 imamo intervencija dnevno, a i poziva za teren. Zovu nas jer je neko pao na ulici i uglavnom zbog kolapsa”, kaže načelnica Hitne službe dr Misala Islamović Aličković.

Lekari savetuju da se  tokom vrelih dana pije što više tečnosti, i ukazuju da se ne treba izlagati suncu u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati, a i zdraviju ishranu bogatu voćem i povrćem,. Hronični  bolesnici treba redovno da koriste terapiju.

”Zdravom čoveku je zbog ovih temepratura potrebno da unese  najmanje dva litra dnevno tečnosti. Treba da jedemo laganiju hranu, nikako začinjenu i masnu, kako bi lakše podneli vrućine. Ono što je bitno da se vodi računa i o upotrebi klima, jer smo imali slučajeva da se nakon izlaska iz marketa ljudi onesvešćuju, jer je temperatura bila 20 stepeni niža nego napolju. Tempraturu treba prolagoditi i što je najbitnije ukoliko ne moramo da se ne izlažemo suncu”, rekla je načelnica Hitne službe.

Telesna temperatura iznad 40 ° C, jaka glavobolja, nesvestica, malaksalost, vrela koža i crvenilo bez pojave znojenja, mučnina i povraćanje, grčevi, ubrzan rad srca, ubrzano i plitko disanje simptomi su sunačnice. Lekari savetuju građane da ne uzimaju lekove na svoju ruku, već da se jave izabranom lekaru

Podeli