Društvo

Najbolje studentske ideje

U okviru programa “Erazmus plus” i projekta “Institucionalni okvir za razvoj treće misije univerziteta u Srbiji (IF4TM) na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održano je finale takmičenja za najbolju studentsku ideju, koje je okupilo studente sa različitih studijskih programa. Namera je da se broj poslovnih ideja iz godine u godinu povećava, da ideje imaju mogućnost realizacije u praksi, kao i da dobiju podršku Univerziteta i društvene zajednice.

Takmičenje za najbolju studentsku ideju pokrenuto je u okviru projekta “Institucionalni okvir za razvoj treće misije univerziteta u Srbiji (IF4TM)” kojim koordinira Univerzitet u Kragujevcu, i sprovodi se u partnerstvu sa još 17 partnera u Srbiji i 6 partnerskih institucija iz zemalja Evropske Unije.

Ovaj projekat okupio je brojne takmičare, a u finalu su predstavljeni najbolji. Žiri u sastavu: prof. dr Miladin Kostić, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, doc. dr Edis Mekić, doc. dr Enes Ćorović, doc. dr Ernad Kahrović i Džemil Huseinović iz Regionalne agencije za razvoj „SEDA“, sa pažnjom je pratio prezentacije finalista, koji su odgovarali na postavljena pitanja.

Vildana Nuković i Adel Zeković, iz tima “Akva group” zauzeli su prvo mesto. Oni su predstavili model uzgoja zdrave hrane bez upotrebe zemljišta.

Drugo mesto osvojio je tim „Totalna konfuzija“, u kome su: Sanala Zenović, Alma Zekić, Mihajlo Premović i Marko Biorac. Predstavili su model „Pametne jakne“, koji objedinjuje modu i dostignuća savremene tehnologije.

Treće mesto pripalo je timu „Agro IT“ i Hamzi Arifoviću i Edvinu Kovačeviću i njihovoj ideji o sistemu za automatsko navodnjavanje staklenika i plastenika, a rektor Kostić, izrazio je zadovoljstvo tokom i rezultatima takmičenja.

Timovi koji su osvojili prvo i drugo mesto učestvovaće na finalnom takmičenju na nacionalnom nivou, koje će se u julu organizovati u Privrednoj komori Srbije. Nagrade za pobedničke timove obezbedila su novopazarska preduzeća:“Utip“, „Belm“, BenX“, „Brokat“, „Conto Bene“, „Denis Star“ , Exact“, „Maxers “, „Respekt“ i „Zemax“.

Izvor: DUNP

Podeli