Društvo

Kako protiv ujeda krpelja ?

Ako do ujeda krpelja dođe važno je odstraniti ga što je pre moguće, jer se rizik od infekcije povećava što duže krpelj boravi na koži. Ujed ne mora uvek biti opasan po zdravlje, ali ga ne smemo zanemariti.

Krpelj se obično nalazi u gustoj i visokoj travi i korovu i može se zakačiti na našu kožu ili odeću ukoliko dugo boravimo ili prolazimo kroz takvo rastinje. Krpelji su „najaktivniji“ dok su trava i korov gusti, u periodu od kasnog proleća preko leta do početka jeseni.
Iako je Lajmska bolest izlečiva, najbolja zaštita je prevencija i sprečavanje komplikacija. Ukoliko do ujeda dodje, a niste u prilici da dobijete medicinsku pomoć krpelj možete ukolniti sami, ali uz upustvo lekara.

” Krpelj se uhvati prstom ili picentom za deo koji viri, okrene se u supronom smeru kazaljke sata i lagano se  izvuče napolje. Krpelja ne smemo kidati na pola niti raskopavati mesto ujeda. Ne smemo ga ni mazati alkoholom, jer upravo tada ga možemo naterarti da ispusti otrov”, rekla je doktorka Samra Ljajić.

Lekari savetuju da nakon dolaska sa izleta pažljivo pregledamo sebe, decu, a kućne ljubimce. Ukoliko u koži ostanu delovi krpelja, javite se medicinskom osoblju kako bi ih što pre odstranili. Simptom za javljanje lekaru je i pojava crvenila nakon ujeda.

Podeli