Društvo

Obeležen Svetski dan bez duvana

Svake godine 31. maja obeležava se Svetski dan bez duvana. Ove godine tema je „Duvan – pretnja razvoju“. Tim povodom Zavod za javno zdravlje odrganizovao je podelu brošura na gradskom šetalištu.

Koliko je pušenje štetno po naše zdravlje govore brojna istraživanja. Duvan je vodeći uzrok smrti u svetu koji je moguće sprečiti. Predstavlja jedini legalni proizvod koji ubija trećinu do polovine onih koji ga konzumiraju na način kako to propisuju proizvođači, a žrtve umiru u proseku 15 godina ranije od nepušača. Doktorka Maida iković iz Zavoda za javno zdravlje ističe koliko je duvanska industrija opasna.

„Zavod za javno zdravlje se i ove godine priključuje kampanji svetske zdrastvene organizacije i njenih partnera. Obeležava se 31. maj Svetski dan bez duvana. Kampanja ima za cilj da dokaže pretnju koja duvanska industija predstavlja u svim državama sveta, za održivi razvoj za zdravlje i ekonomsko blagostanje njihovih građana. Takođe je cilj kapmanje da predloži mere državi i javnosti koje treba da preduzmu kako bi poboljšali zdravlje i razvoj suočavajući se sa duvanskom svetskom krizom“, istakla je Iković.

Nikotin je materija koja izaziva snažnu zavisnost i eksperimentisanje dece i mladih sa nikotinom lako dovodi do doživotne zavisnosti od nikotina.

„Pušenje predstavlja opasnost za sve bez obzira na pol, starost, rasnu i etničku pripadnost, obrazovanje i kulturu. Dovodi do različitih patnji, oboljenja čak i do smrti i pre svega osiromašuje građanstvo. Svake godine oko 7 miliona umre od posledice pušenja a smatra se ukoliko se ovakve kampanje ne intenziviraju da će taj broj biti veći od osam miliona godišnje“, dodala je Iković.

Većina ljudi uglavnom počinje da puši pre navršene 18. godine života, a među njima četvrtina počinje da puši pre svoje 10. godine. Što deca ranije probaju prvu cigaretu to je verovatnije da će postati redovni pušači, a smanjuju se šanse da sa pušenjem prestanu.

Alma A.

Podeli