Društvo

Islam i modernost

Balkanski centar za Bliski istok u saradnji sa Kulturnim centrom Novi Pazar, organizovao je tribinu o temi ‘’Islam i modernost’’. O tome su govorili predstavnici sarajevskog Fakulteta islamskih nauka i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka pri Rijasetu Bosne I Hercegovine.

Po mišljenju univerzitetskog profesora Samedina Kadića, ključno pitanje savremenog islama je šta je ono što je primenjivo i šta su večna etička načela, a šta je ono što je neprimenjivo. On takođe smatra da je univerzalni problem islamskuh zajednica svuda u svetu njihova monološka struktura i hronični nedostatak dijaloga.  Skup u Novom Pazaru doživljava kao susret slobodnih ljudi koji će u slobodnom ambijentu pitati sve što ih zanima.

‘’Ova tema implicira da mi kao muslimani smo dužni da neke teme koje su univerzalne propitujemo u različitim kontekstima i različitim vremenima. Budući da idemo u susret Ramazanu ovo je divna prilika da neke ključne teme za muslimane propitamo u kontekstu modernosti, odnosno više postmodetrnosti , kao globalnom kulturološkom okviru unutar kojeg živimo’’, izjavio je profesor sarajevskog Fakulteta islamskih nauka, Samedin Kadić.

S.Lj.

Podeli