Društvo

Meštani uz podršku lokalne vlasti uredili prostor u kojem žive

Meštani Pribojske ulice su samoinicijativno., ali i uz pomoć lokalne vlasti Novog Pazara uredili svoj životni prostor. Na delu ulice, koji je nekada bio zapušten sada su sportski tereni, igralište za decu, kao i zelene površine ukrašene cvećem.

Pribojska ulica je  do pre samo nekoliko godina ličila na deponiju. Ulica je najpre  asfaltirana i infrastrukturno uređena. Na inicijativu gradonačelnika Nihata Biševca najpre je sagrađen jedan mini sportski teren, a onda je priča krenula dalje. Danas ovo naselje sem nadležnih službi brižljivo održavaju i meštani, ne žaleći truda, jer, kako kažu, poruka o njihovom okruženju je poruka o njima samima i odnosu prema životnoj okolini.

“Nas nekoliko meštana svakog vikenda uređujemo ovaj prostor koji je nekada bio u lošem stanju”, kaže meštanin ove ulice Faik Lukač

Faik Lukač, Vehbija Kolić, Hanefija Alihodžić, Zuko Halilović i još nekoliko meštana Pribojske ulice u Novom Pazaru uspeli su da svoje okruženje uz podršku gradskih struktura i nadležnih javnih preduzeća pretvore u pravu ekološku oazu. ,Park ,„Zelenak“,  igralište za decu,  uređene ulice i mnogo cveća na jednom mestu,  samo su segment divno uređenog mozaika, o kome  su meštani, kako kažu, do pre nekoliko godina mogli samo da sanjaju. Mesta za dodatna uređenja kažu ima, a  stanovnici mesne zajednice poručuju i da će svojim primerom nastojati da motivišu  i meštane drugih naselja  da menjaju svest o zaštiti životne okoline. Građani koji ovde žive,  apeluju na sve građane da čuvaju životni prostor, da svojoj deci prenesu poruku kako je pored izgradnje, očuvanje životnog prostora izuzetno važno.

Kako bi park u Pribojskoj ulici ostao sređen, građani ovog dela grada koriste i svoju mehanizaciju za košenje trave i zalivanja cveća.

Podeli