Kultura

Gimnazijalci obilježavaju maj, mjesec matematike

Novopazarski gimnazijalci i ove godine obilježavaju maj mjesec matematike. Članovi matematičke sekcije uz podršku profesora i učenika će u petak u Domu omladine predstaviti različite matematičke i društvene igre kako bi javnosti približili ovaj školski predmet i učinili ga zanimljivijim za sve.

Limesi, polinomi, jednačine, funkcije, linearana geometrija, termini su koji mnogim učenicima ali i odraslima zvuče zastrašujuće i asocijacije su na, kako to učenici kažu, najteži predmet. Aktivnosti obilježavanja mjeseca posvijećenog matematici imaju za cilj da, kako kažu učenici, zainteresuju javnost a prije svega mlade za ovu posebnu obrazovnu disciplinu i da pokažu da ona nije nikakav bauk, te da je prisutna i u svakodnevnom životu a posebno u mnogim logičkim društvenim igrama.

Učenici novopazarske Gimnazije mjesec posvijećen matematici obilježavaju godinama u nazad. Promocija logičkih i matematičkih zadataka i logičkih društvenih igara održaće se u petak 26. maja, u Domu omladine sa početkom od 10 časova. Posjetioci štandova u Domu omladine  između ostalog moći će da saznaju zanimljivosti u vezi sa nastankom Rubikove kocke, ali i da vide kako se ona slaze i “rješava” u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Podeli