Društvo

Debata o visokom obrazovanju u Sandžaku

”Visoko obrazovanje u Sandžaku i proces evropskih integracija Srbije – pogled u budućnost” naziv je debate koja je održana danas u Trening centru Misije OEBS u Novom Pazaru. Ovo je još jedna u nizu debata koju, kroz projekat ”Lokalna platforma za dijalog” organizuje Akademska inicijativa Forum 10 uz finansijsku podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji.

Gde je visoko obrazovanje u Sandžaku danas, koji su nedostatci, šta su prednosti, kakav je uticaj reformi i Bolonjskog procesa na kvalitet obrazovanja, kako usavršiti sistem visokog obrazovanja u kontekstu procesa evropskih integracija – samo su neka od pitanja razmatranih na ovoj debati.

Namera organizatora je, kako ističe Fahrudin Kladničanin, da se predstavnici lokalne akademske zajednice podstaknu na dijalog i iznalaženje optimalnih rešenja.

Profesor Državnog univerziteta dr Sabahudin Mekić ocenio je da su ovakve debate od velikog značaja i istakao da je važno uspostaviti konkurenciju između državnih i privatnih univerziteta, te da je znanje najvažnije merilo kvaliteta.

Profesor Internacionalnog univerziteta dr Mustafa Fetić, kaže da su ovom debatom samo pokrenuta brojna važna pitanja, te da o visokom obrazovanju treba češće razgovarati.

Debata o visokom obrazovanju ujedno predstavlja i jednodecenijski presek stanja u ovoj oblasti od uspostavljanja visokoškolskih institucija u Novom Pazaru do danas.

S.Lj.

Podeli