Društvo

Pomoć mladima sa hendikepom

Asocijacija prosvetara Sandžaka, Kancelarija za mlade i Udruženje psihologa Grada Novog Pazara predstavili su, zajedno sa slučajnim prolaznicima, kako izgleda biti osoba sa hendikepom na jedan minut. Ovaj performans izveli su na rekreacionom centru gde su pokušali da pokažu kako se lica sa smetnjama u razvoju kreću kroz naš grad i da li im je pomoć potrebna ili ne.

Udruženje studenata sa hendiikepom je u okviru projekta RIOS 2016 proteklog vikenda   organizovao trening “Participacija mladih sa hendikepom” u Vrnjačkoj Banji. Tom prilikom učesnici su imali priliku da se upoznaju sa relevantnim dokumentima koje se odnose na socijalnu inkluziju i prava mladih sa hendikepom. Simulacije barijera sa kojima se susreću mladi sa hendikepom, značajno su doprinele osnaživanju aktivista u razumevanju potreba za inkluzivnim aktivnostima. Kao produkt tog seminara danas su  prolaznici na rekreacionom centru mogli da osete kako je to biti osoba sa hendikepom na jedan minut.

“Slučajni prolaznici su nailazili na razne barijere gde se osobe sa hendikepom susreću svakodnevno. Imali smo priliku kako mlada osoba, slučajni prolaznik, pokušava da upravlja invalidskim kolicima i na određenom delu da se popne i koliko je zapravo to moguće kod nas. Zatim smo imali situaciju gde osobe ne vide i ne čuju i kako ona može da se kreće našim gradom sa ili bez vodiča ili pratioca. Kako to izgleda kada se nađe sa nekim nepoznatim licem i pitanje je koliko su naši sugrađani spremni da pomognu jedenom takvom licu”, kazao je Bahrija Sijarić iz Asocijacije prosvetara Sandžaka.

Sijarić je doda da upravo ovakvim demonstracijama možemo podići svest ljudi i pokazati im da i osobe sa hendikepom treba da budu ne pored nas već sa nama i da je potrebno uključivati mlade sa hendikepom u  aktivnosti omladinskih organizacija. On je dodao I das u učesnici performansa zapisivali utiske nakon situacije u kojoj su se našli.

Podeli