Kultura

Izložba slika Paše Gicić

Samostalna izložba novopazarke umetnice Paše Gicić, pod nazivom “Nacionalni motiv”, otvorena je  u galeriji Centra za kulturu Rožaje. Na svojoj drugoj samostalnoj izložbi slikarka je predstavila 18 portreta rađenih starom aboridžinskom tehnikom slikanja, nastalih tokom 2016. i 2017. godine.

Izložbu je otovrio akademski slikar, Aldemar Ibrahimović, koji je kazao da su radovi  Paše Gicić neiscrpan izvor iz kojeg mogu poteći ideje u raznim pravcima i različitim likovnim sredstvima, a uz pomoć svega onoga što čini umetnikovo biće i podstiče kreativnu energiju.

,,Sa svake njene slike zrači iskonska ljubav prema čoveku i njenom okruženju, koja god da je kompozicija u pitanju. To je naravno u punom jedinstvu  sa umetničkim osećanjima, iako je sve svedeno na čistu likovnost, koja postaje metafora života i postojana. Svojim stvaralaštvom Paša ostavlja prostora da podstakne posmatrača, da pronađe svoju dušu u njenim delima,, rekao je Ibrahimović.

Jedinstvenim umetničkim izrazom umetnica dokazuje da se portret, ali i ljudska figura mogu transportovati u osobenu, savremenu likovnu formu na neobičan i zanimljiv način.

,, Tema koja je bogata kulturološkim naledjem, savremenim portretom je predmet mog umetničog zanimanja, bolje reći nadahnujući subjekt kojem se divim. Portretom želim da pokazem psihološko stanje urbanog čoveka. Za umetnika, ali i za one koji prate slikarsku umetnost, psihološki portret pokazuje prednosti i mane naseg društva, a u kombinaciji sa nacionalnim motivima, pokušava da nam govori o stvarima koje smo nasledili i nosimo duboko u sebi. Moje slikarstvo polazi od realnosti, ali se ne bavim realizmom, kreće od stvarnosti, kojoj se vraćam ironijski, humorno i oneobičeno,, istakla je autorka Paša Gicić.

Paša je rođena 1985. godine, u Novom Pazaru, diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti, smjer Slikarstvo na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru  u klasi prof. dr Mehmeda Slezovića. Master studije završila je na IUNP, u klasi prof. dr Nihata Bekirija. Učesnica je više kolektivnih izložbi i likovnih kolonija.

Radio Rožaje i mediji

 

Podeli