Društvo

Takmičenje u recitovanju

Takmičenje „Zvičaj se čuva pesmom “ treće je po redu koje je organizovala Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ i zavičajno odeljenje ove ustanove za osnovne škole, u kazivanju poezije na srpskom i bosanskom jeziku. Cilj je popularisanje i predstavljanje zavičajnih pesnika s jedne i negovanje poetskog izraza učenika s druge strane.

Učesnici ove manifestacije zablistali su i pokazali svoje umeće u recitovanju. Anastasija Jovanović iz Oš Đura Jakšić osvoila je prvo mesto iz kategorije od četvrtog do šestog razreda za koje kaže da je i očekivala.

„Spremali smo se negde oko mesec dana i nije bilo nikakvih problema. Ja se inače takmičim još od četvrtog razreda, a na ovom takmičenju mi je bila velika čast što sam učetvovala. Prva nagrada mi mnogo znača i nadam se da ću biti učesnik i narednih godina, a nadala sam se osvajanju prvog mesta“, rekla je Jovanović.

Kao i prethodnih godina i ove je atmosfera bila veoma pozitivna, možda nismo bili zadovoljni odabirom pesama ali učesnici su bili veoma dobri a atmosfera je bila veoma pozitivna istakao je predsednik komisije Redžep Škrijelj .

„Želja nam je bila da isključivo nagradimo recital. Nismo nagrađivali, iako je intencija bila da nagrađujemo zavičajne pesnike, nagradili smo samo recitaciju i ono što nam se u tom trenutku dojmilo. Videli smo da određeni recitatori znatno odstupaju od nekih drugih ali mi nismo pravili tu cenzuru. Danas smo isključivo cenili recitaciju, prevashodno akcenat i dikciju“, rekao je Škrijelj.

Broj učesnika na ovogodišnjem takmičenju je bio veći nego prethodnnih godina. Svi su dobili zahvalnice i vaučere za besplatno učlanjenje, a nasatavnici koji su spremali učesnike dobili su knjige, sertifikate i vaučere za besplatno učlanjivanje.

„Ove godine prijavljeno je 37 kandidata i oni su podeljeni u tri kategorije. Prva kategorija su učenici od prvog do trećeg razreda, druga od četvrtog do šestog i treća od sedmog do osmog razreda. Najboljih troje biće nagrađeno vrednim knjigama i diplomom“, istakla je bibliotekar Azra Biševac.

Najbolji po kategorijama bili su:

Od prvog do trećeg razreda:

Prvo mesto: Kaja Dobrić iz OŠ Rifat Burdžović Tršo,

Drugo mesto: Nejla Šabotić iz OŠ Vuk Karadžić i Emin Omerović iz OŠ Dositej Obradović iz Osaonice.

Treće mesto: i Mehmed Crnišanin iz OŠ J. J. Zmaj,

 

Od četvrtog do šestog razreda:

Prvo mesto: Anastasija Jovanović iz OŠ Đura Jakšič

Drugo mesto: Emina Baćićanin iz OŠ Desanka Maksimović,

Treće mesto: Najla Ugljanin iz OŠ J. J. Zmaj i Vanja Palibrk iz OŠ Rifat Burdžović Tršo

 

Od sedmog do osmog razreda:

Prvo mesto: Dalila Murtezić iz OŠ Vuk Karadžić,

Drugo mesto: Ahmed Kamberović iz OŠ J. J. Zmaj,

Treće mesto: Milena Čolović iz OŠ Deževa i Nejla Koničanin iz OŠ Desanka Maksimović

 

Žiri u sastavu Redžep Škrijelj, Hasna Zilkić i Ersan Muhović izabrali su najbolje.

A.A.

Podeli