Društvo

Kako spasiti vozačku dozvolu

Zakon o prekršajima  dozvoljava svakome ko napravi saobraćajni prekršaj da plati samo polovinu izrečene kazne, ukoliko plaćanje izvrši u roku od osam dana. Po istom zakonu moguće je sklopiti sporazum o prihvatanju odgovornosti i priznanju prekršaja tako da se zaštitna mera ne izrekne ili da se izrekne u kraćem trajanju. To u mnogim situacijama može da bude i slamka spasa za vozača da ne ostane bez vozačke dozvole.

Ovo je moguće samo ukoliko vam ovlašćeni policijski službenik odmah po nastanku prekršaja izda prekršajni nalog. Prekršajni nalog se izdaje prisutnom licu za koje se smatra da je učinilo prekršaj, a prijem se vrši potpisivanjem naloga. Okrivljeni i podnosilac zahteva mogu se sporazumeti da se zaštitna mera ne izrekne ili da se izrekne u kraćem trajanju.

Sporazum o priznavanju krivice ne može se sklopiti ako je vozač već kažnjavam u poslednje dve godine, i ako je u poslednje četiri godine učinio krivično delo iz bezbednosti saobraćaja. Zaključivanjem sporazuma vozač obezbeđuje minimalnu novčanu kaznu, a u najvećem broju slučajeva, izbeći će izricanje zaštitne mere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od minimum trideset dana. Za prekršaje gde je zaštitna mera propisana u dužem trajanju, u sporazumu će biti skraćeno njeno trajanje. Drugim rečima – sačuvaćete vozačku dozvolu!

“Korist je velika, pre svega, za stranku. Pogotovu za osobe kojima je važna vozačka dozvola u smislu profesije. Za Sud je bitno što se predmet brže završava i smanjuju se troškovi. Svi su na dobitku”, kaže Rubina Društinac, predsednica Prekršajnog suda u Novom Pazaru.

Dakle, ako ste napravili saobraćajni prekršaj i želite da izbegnete veće troškove, nakon što primite poziv sa primerkom zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, javite se podnosiocu zahteva radi zaključenja sporazuma. Za sobraćajne prekršaje to je Odeljenje saobraćajne policije u Policijskoj upravi.

Podeli