Politika

“Koralj od divana” Marufa Fetahovića

U Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ promovisana je knjiga „Koralj od divana“ sandžačkog književnika Marufa Fetahovića. O knjizi, ali i o kompletnom stvaralaštvu su na promociji, osim autora, govorili i profesori Sait Kačapor i Zehnija Bulić.

Knjiga “Koralj od divana” je proznog karaktera i predstavlja kolaž priča o ljudima u Sandžaku i različitim događajima koji obuhvataju i sadšanji period.  Kako je i sam autor rekao na promociji, knjiga je prozni prvenac ali i najvjerovatnije kruna njegovog stavralaštva.  Mnoge priče iz knjige mogu biti poznate publici je su mnoge već objavljivane u različitim časopisima.

“Maruf je jedan od onih pisaca koji o nama jasno i čisto govore o nama. I dok čitate njegove priče vi doživljavate prostor i vrijeme kao da prisustvujete događajima”, rekao je prof. dr Sait Kačapor.

Neke od najpoznatijih naslova Marufa Fetahovića su Prohodište, Noćno More, Sandžačko danovanje, Muhadžirska Bosna i Slavujeva Gora.

Maruf Fetahović rođen je 1940 godine u Bistrici kod Bijelog Polja. Završio je Filološki fakultet u Beogradu. Radio kao profesor književnosti u Novom Pazaru.

A.Š.

Podeli