Društvo

Ekonomci nastavljaju saradnju sa školom u Oldenburgu

Učenici i profesori Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru otputovali su u nemački grad Oldenburg u posetu srodnoj partnerskoj srednjoj školi u tom gradu. Ovo je šesta poseta koja se, uz podršku grada Novog Pazara, tradicionalno organizuje sa ciljem jačanja veza, upoznavanja sa obrazovnim programom partnerske škole, njenim načinom rada i obrazovanja.

Odabrani učenici dobili su još jednu priliku da u okviru posjete partnerskoj školi u Oldenburgu uče od svojih vršnjaka, osjete njihov obrazovni entuzijazam, upoznaju se sa načinom rada, učenja ali i vide sa kakvim se to izazovima njemački učenici nose. Na ovo, sada već tradicionalno putovanje, otputovalo je sedamnaest učenika i dva profesora koji će boraviti u Oldenburgu šest dana, ali će u okviru posjete obići i grad Beč. Učenici ističu da su posebno uzbuđeni što putuju, što će se družiti i upoznati kulturne i društvene osobenosti ovog njemačkog grada.

 Ekonomsko-trgovinska škola u Novom Pazaru obrazuje kadar za ogledne obrazovne profile kao što su: službenik osiguranja, komercijalista, poslovni administrator i druge,  a koji ne samo da su srodni sa smjerovima škole u Oldenburgu, već se realizuju po evropskim principima i standardima. Saradnja dvije srodne škole već je odavno uspostavljena i uspješno se održava redovnim međusobnim posjetama. Ova novopazarska srednja škola jedna je od rijetkih koja je na planu održavanja kontakata i profesionalne saradnje pokazala ustrajnost.

“Od 17. škola koje su 2011. godine potpisale sporazum o saradnji mi smo jedina škola koja je održala to partnerstvo, dok su ostale škole u Srbiji odustale. Zahavljujući gradonačelniku i predstavnicima grada mi ovog puta realizujemo ovu posetu školi u Oldenburgu “, rekla je zamenica direktora Ekonomsko-trgovinske škole, Azra Ahmetović.

“Ovo je veom lep povod okupljanja. Inače ovo je planirana poseta koja se relizuje pod pokroviteljstvom grada Novog Pazara “, rekla je članica Gradsko vijeća, Ulfeta Demčović. 

Podršku ovom ali i svim prethodnim posjetama dao je grad Novi Pazar. Kako je najavljeno uzvratna posjeta biće realizovana tokom aprila mjeseca, kada će grad Novi Pazar i rukovodstvo Ekonomsko-trgovinske škole biti domaćini učenicima i profesorima iz Njemačke.

 Podjsećamo sličnu saradnju ova novopazarska škola ostvaraila je i sa stručnom školom u turskom gradu Izmiru i time postala primjer ostalim obrazovnim ustanovama kada je u pitanju realizacija različitih aktivnosti  na putu usavršavanja i unapređenja obrazovanja.

A.Šaljić

Podeli