Vesti

Omerović: Treba da učimo mlade kako da se zločini ne ponove

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović kaže da se danas, 21 godinu posle rata u bivšoj Jugoslaviji, izgovoraju reči mržnje, pa čak i zvecka oružjem, te ceni da svim zemljama na tom prostoru predstoji težak zadatak i posao da uče mlade kako se zločini ne bi ponovili.

Na konferenciji Centra za regionalizam posvećenoj analizi sprovođenja bilateralnih sporazuma u oblasti zaštite nacionalnih manjina, Omerović je rekao da, ako bude pameti i istinske spremnosti za pomirenje, moraju početi da se menjaju odnosi i među narodima, posebno među njihovim političkim liderima.

’’Nikako da se na ovim prostorima suočimo sa prošlošću. Niko neće da spusti loptu. Izgovaraju se takve reči mržnje da je prosto neverovatno kako se niko ne seti kroz kakve smo mi to ratove prolazili u proteklim godinama’’ rekao je Omerović.

On je naveo da smo često govorili da su nacionalne manjine mostovi koji nas spajaju, ali da smo danas svedoci da su oni nažalost izgleda prepreka i oruđe u rukama neodgovornih ljudi, odnosno neka vrsta monete za potkusurivaje.

’’Poslednja dva meseca svaki dan bukvalno neko iz država bivše Jugoslavije govori jezikom prošlosti, podiže tenzije, čak se u poslednje vreme zvecka i oružjem. Postala je izgleda već navika da se u danima obeležavanja nekih događaja iz prošlosti – Srebrenica, Oluja, Jasenovac, doliva ulje na vatru. Tada dežurne patriote obavezno koriste priliku da pokažu svu mržnju prema drugama’’ kaže Omerović.

Navodi i da su prekrajanje istorije, veličanje i rehabililitacija ustaštva i četništva, podizanje spomenika osvedočenim zločincima postali naša svakodnevnica, te da se ovih dana čak prizivaju i ratovi, a sa naslovnih stranica nekih novina mogao bi se steći utisak da je mobilizacija u punom jeku.

U državama bivše Jugoslacvije imamo razvijene, čak i pomognute od strane držvanih institucija, desničarske i profašističke organizacije i udruženja koje veličaju osvedočene saradnike okupatora iz Drugog svetskog rata. Sve što je usmereno protiv drugih je na ceni, a svaki kriminalac i zločinac koji dolazi iz sopstvenog naroda je heroj. Sve što negira postojanje drugih je izgleda zvanična politika – primećuje Omerović.

Čak je, kaže, i vremenska prognoza različita, pa se kao mnogo važnije ispostavlja kakvo će vreme biti u jednoj od država bivše Jugoslavije nego u susednoj opštini u istoj toj državi.

Kako kaže, 21 godinu nakon završetka rata na ovim prostorima narodi tih država se gledaju i doživljavaju kao neprijatelji.

’’Rat, njegovi ciljevi i posledice, još uvek svima služe kao pokrivač kada treba izbeći odgovore o krađi, korupciji, očajnoj ekonomskoj situaciji, velikom broju socijalno ugroženih i nezaposlenih’’ kaže Omerović.

Ma koliko se trudili u tim državama davanjem naziva školama, ali i sudskim rehabilitacijama, veličanjem i podizanjem spomenika ratnim zločincima, nema više prostora za reviziju i prekrajanje onoga što se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije, uveren je Omerović.

Pominje da su 1965/66 u Nemačku, koja je poražena u Drugom svetskom ratu, išli ljudi iz svih naroda bivše Jugoslavije da rade, a prošla je 21 godina od završetka Drugog svetskog rata.

A kod nas, kaže, danas 2016. godine, opet je 21 godina od završetka rata na prostorima bivše Jugoslavije i ništa se nije promenilo.

’’Nikako da se dozovemo pameti. Ponovo se preko svog naroda u tuđoj zemlji, a nekada je to bila zajednička zemlja svih nas, pokušava igrati na kartu ugroženosti naroda, predstavnika nacionalnih manjina’’zaključio je Omerović.

 

Izvor: Blic

 

Podeli