Društvo

Tuberkuloza prošlost, stižu virusne infekcije

Slučaj pojave tuberkuloze koji je u letnjim mesecima ove godine bio aktuelan i uzburkao građane Novog Pazara sada je prošlost.

 

Prema obrađenim podacima,izvršenim pregledima,preuzetim merama za lečenje obolelih i sprečavanja nastanka novih slučajeva,direktor novopazarskog ZZJZ,dr Šefadil Spahić stavlja konačno tačku na ovu priču.

“Novopazarski Zavod za javno zdravlje svakog dana prati epidemiološku situaciju na području Novog Pazara i opštine Tutin koju pokriva ovaj zavog i stanje je stabilno” rekao je dr Spahić.

On je sada stavio akcenat na pojavu respiratornih infekcija koja je karakteristična za ovaj period godine. Svim obolelim od ovih infekcija, dr Spahić savetuje da na svoju ruku ne uzimaju lekove već samo po preporuci izabranog lekara kome treba odmah da se jave čim se razbole.

Stanje svakog pacijenta prate kako izabrani lekar tako i ZZJZ i zajednički preduzimaju mere da se stanje drži pod kontrolom i spreči eventualna epidemija.

Ono što pacijenti treba da znaju jeste da sve mikrobiološke analize koje po savetu izabranog lekara  treba da odrade, mogu besplatno  odraditi  upravo u ZZJZ i na taj način izbegnu nepotrebne troškove odlazeći u privatne laboratorije što je česta praksa.

B. B.

Podeli