Društvo

Gradsko veće odlučno u sprečavanju divlje gradnje

Gradsko veće Novog Pazara na danešnjem zasedanju je konstatovalo da su u slučaju divlje gradnje na Gradskom trgu, nadležne inspekcijske službe donele sva potrebna rešnja u skladu sa zakonom. U vezi sa tim slučajem Veće je usvojilo zaključak da se Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima uputi dopis i zatraži pomoć u zaustavljanju divlje gradnje na Gradskom trgu, odnosno u realizaciji zakonskih rešenja.

 

Većnici su pored brojnih zahteva građana na ovom zasedanju usvojili i plan kapitalnih investicija grada Novog Pazara za period od 2016.do 2020.godine.

Pitanje zaustavljanja nezakonite gradnje u centru grada bilo je dominantna tema današnje sednice Gradskog veća, jer bespravna gradnja se nastavlja uprkos zakonskim rešenjima nadležnih inspekcijskih službi Uprave grada o obustavi radova, rušenju i zatvaranju gradilišta. Član Gradskog veća, Fevzija Murič ističe da u ovm slučaju nije samo u pitanju nelegalna gradnja već i zauzimanje gradskog zemljišta.

”Lokalna samouprava će- ističe Murić – preduzeti sve potrebne mere da se nezakonita gradnja zaustavi i sankcioniše.Islamska zajednica u Srbiji zloupotrebljava zakonske rokove, i dane pred Bajram i uporno nastavlja nelegalnu gradnju, zauzimajući i gradsko zemljište. Njihov plan je razrađen sa kriminalnim predumišljajem”, kaže Murić.

Na pitanje zašto su sva rešenja nadležnih službi ostala samo na papiru Murić kaže da je to zbog toga što je izostala i asistencija policije, koja se kako ističe ”protokolarno drži zakonskih rokova, a zakon nije predvideo da u praksi ima ovakvih divljaka i uzurpatora”.

Pored zaključka da se u vezi konkretnog slučaja uputi dopis Vladi Republike Srbije; ministarstvima unutrašnjih poslova, pravde i građevinarstva, većnici su razmatrali i brojne zahteve građana koji su pretrpeli štete od elementarnih nepogoda, razmatrani su i predmeti za legalizaciju odnosno ozakonjenje objekata u slučajevima suvlasničkih odnosa sa gradom, a usvojen je i plan kapitalnih investicija grada Novog Pazara za naredni četvorogodišnji period.

S.Lj.

Podeli