Društvo

Preminuo univerzitetski profesor Miroljub Joković

Posle kratke i teške bolesti preminuo je jedan od najuglednijih profesora u Srbiji , poreklom iz Raške Miroljub Joković. Dao je nemerljiv doprinos srpskoj književnosti i razvoju jezika. Autor je brojnih knjiga, a predavao je na mnogim univerzitetima u zemlji i inostranstvu

 

Profesor dr Miroljub Joković biće sahranjen sutra u Beogradu.

Rođen je 16. 1. 1957. godine u Brveniku u Raški. Osmogodišnju školu i gimnaziju završio je u Raški, a potom Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Odsek jugoslovenska i opšta književnost, 1980. godine. Upisao je postdiplomske studije na Odseku za komparativnu književnost sa teorijom književnosti i magistrirao 1984. godine.

 Od 1982. do 1983. god. radio je kao sekretar Književne omladine Srbije. Boravio je u Centre Européen Universitaire de Nancy, Université de Nancy II i pohađao studije posvećene odnosima evropskih i američkih civilizacija (1984–1985).

Doktorsku disertaciju odbranio je 1987. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1987. do 1990. godine. Bio je saradnik časopisa Književna reč, Književne novine, Polja, Savremenik, Književna kritika.

Radio je kao profesor na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu drugu doktorsku disertaciju,odbranio je 1990. na Université de Nancy II, u Francuskoj. Iste godine izabran je za docenta na predmetu Srpska književnost 20. veka i zasnovao radni odnos na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Od 1992. do 1995. god. bio je lektor srpskog jezika i profesor jugoslovenskih civilizacija u Francuskoj. Kao gostujući profesor, predavao je Teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, u Nikšiću i Teoriju književnosti i Srpsku književnost 20. vijeka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Bosni.

U zvanje vanrednog profesora izabran je 1998. godine, za predmete Teorija književnosti i Srpska književnost 20. veka. Za redovnog profesora na predmetima Teorija književnosti, Teorija romana, Uvod u književnost, Publicistička stilistika, Opšta stilistika, Postmoderna književnost izabran je 2006. godine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Od 1999. do 2008. predavao je teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Na Univerzitetu Braća Karić radio je kao redovni profesor teorije književnosti, kulturoloških studija, opšte književnosti i srpskog jezika. Bio je član brojnih domaćih I međunarodnih organizacija organizacija I Organizator važnih međunarodnih skupova.

Bio je korisnik stipendija Arizona State University, i Fulbrajtove stipendije na Ohio State University, USA.

Z.M.

Podeli