Vesti

Pribojski LDP pristupio koaliciji na vlasti

Drugu sednicu Skupštine opštine obeležila je odluka pribojskog LDP-a da nakon 10-o godišnjeg opozicionog delovanje, paraticipira u širokoj koaliciji vlasti koja je formirana u Priboju nakon prethodnih izbora. Tim činom, lokalni parlament u Priboju dobio je većinu od 37 odobornika i opoziju koja broji  4 odbornička mesta , od kojih su 3 iz koalicije DSS-Dveri i jedna odbornica SDS-a.

Sam početak sednice, obeležilo je izlaganje odbornika Jasmina Hodžića, menadžera pribojskog LDP-a, koji je saopštio prisutnima da je nakon mesec dana pregovora  postignut dogovor o participaciji u vlasti, do sada opozicionog  LDP-a.  Takvom preraspodelom snaga,  dosadašnja skupštinska većina proširena je na 37 odobrnika, dok je u opoziciji ostala koalicija DSS-Dveri sa 3 odbornika i pribojski SDS sa 1 odobornicom.

U nastavku sednice na Dnevnom redu od 18 tačaka, usledili su izveštaji za proteklu godinu,  tri pribojska  javna preduzeća i svih ustanova i organizacija  čiji je osnivač lokalna samouprava. U dosad neuobičajenoj atmosferi  bez diskusije kako predlagača tako i odbornika, svi izveštaji usvojeni su u rekordnom roku i sa ogromnom većinom ili jednoglasno. Formalno-pravne procedure kod ostavki odbornika koji su izabrane na izvršne funkcije i njihova zamena po redosledu koji su priložile odoborničke grupe i partije, takođe su usvojene  bez diskusije.

Predsednik Skupštine opštine Boris Mrdović, na pitanje novinara o do sada nezabeleženoj situaciji bez diskusija i uobičajenih skupštinskih rasprava,  naročito o radu javnih preduzeća, objasnio je novonastalu situaciju uobičajenim demokratskim procesom kod tako širokih koalicija kao što je pribojska.

Na kraju zasedanja, odobornica SDS-a Marijana Bijelić i odbornik opozicione grupe DSS-Dveri  Vujo Radović, saopštili su  prisutnima i javnosti da njihove odborničke grupe ostaju u opoziciji i da će podržati svaki dobar predlog  zabolji život građana,  ali da ne žele da preuzmu odgovornost za poteze preširoke koalicije na vlasti u predstojećem periodu.

Goran Reković

Podeli