Društvo

Javna opomena Sandžak Pressu

Novosadska novinarska škola podnela je, uz saglasnost udruženja “Otvorena ruka”, žalbu jer je na dan izbora, 24. aprila 2016. godine na portalu Sandžak PRES objavljen prilog koji Sandžačku demokratsku partiju optužuje za potkupljivanje građana da bi glasali za tu stranku. Udarna fotografija u okviru tog priloga preuzeta sa Fejsbuk strane organizacije “Otvorena ruka”, postavljene mesecima pre izbora i uopšte se ne odnosi na predizborne aktivnosti. Postavljanjem stare fotografije u takav kontekst, prekršeno je više stavki Kodeksa novinara Srbije – navodi se u žalbi na koju redakcija Sandžak pressa nije odgovorila, a na osnovu koje je Komisija za žalbe Saveta za štampu izrekla Javnu opomenu portalu Sandžak press.

Udarna fotografija koju je Sandžak Press objavio na dan izbora 24.aprila, zapravo je preuzeta sa Fejsbuk stranice organizacije Otvorena ruka, koja je na tu stranicu postavljena još novembra prošle godine I koja se uopšte ne odnosi na predizborne aktivnosti.

Fotografijom u okviru priloga “Pogledajte kako na dan izbora Ljajić kupuje glasove siromašnih”, objavljenom 24. aprila 2016. godine, portal Sandžak PRES je:

1. prekršio je tačku 1 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije o obavezi novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije,

2. prekršio je i tačku 2 Odeljka IV (Odgovornost novinara), po kojoj su falsifikovanje dokumenata i plagijat nedopustivi i smatraju se teškim prekršajem standarda profesionalnog postupanja novinara,

3. prekršio je i tačku 5 Odeljka IX (Poštovanje autorstva), po kojoj arhivska fotografija mora da bude označena na odgovarajući način.

Po oceni članova Komisije, portal je arhivsku fotografiju predstavio kao fotografiju aktuelnog događaja i time svesno obmanuo čitaoce. Reč je o nesumnjivom falsifikatu s obzirom na to da nigde nije navedno da je reč o fotografiji koja je ilustracija za tekst, već se čitaocima sugeriše da je reč o autentičnom snimku sa događaja. Tiime su, po mišljenju Komisije za žalbe, prekršene odredbe Kodeksa koje se odnose na istinitost izveštavanja, kao i na odgovornost novinara u delu kojim se zabranjuje falsifikovanje dokumenata. Takođe, prekršena je i odredba Kodeksa po kojoj fotografija uz prilog koja nije nastala na samom događaju koji ilustruje, mora da bude naznačena kao arhivska.

Zbog svega toga, Komisija je jednoglasno odlučila da je portal Sandžak PRES prekršio Kodeks novinara Srbije i izrekla javnu opomenu.

S. Lj.

Podeli