Vesti

Majke Srebrenice: Neka ne dolazi ko ne priznaje genocide

Organizacioni odbor za komemoraciju srebreničkim žrtvama zauzeo je stav da je vrh Srbije nepoželjan na komemoraciji u Potočarima, odnosno nije poželjan niko ko negira sudski priznate činjenice o genocidu u Srebrenici.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je da su donaciju od Srbije za Srebrenicu dobili svi narodi, a ne samo Bošnjaci, dodavši da se nada da srpski premijer Aleksandar Vučić nije mislio da se donacijom pretplati na ulazak u Memorijalni centar.

Nadam se da (premijer Srbije) Aleksandar Vučić nije mislio da će se donacijom pretplatiti za ulazak u Memorijalni centar. Donaciju od Srbije je dobila Srebrenica i svi njeni građani, dakle i Srbi i Bošnjaci, rekao je Duraković. On je istakao da mu “uvredljivo deluju izjave srbijanskih zvaničnika očigledno uverenih da su Bošnjaci spremni istinu o genocidu prodati za pet miliona evra”. “Da budem sasvim jasan, ni pet, ni 50, ni 500 miliona evra ne bi promenilo naš stav. Neke stvari jednostavno nisu na prodaju”, dodao je Duraković.

“Državni vrh Srbije je i te kako poželjan na komemoraciji, no pre toga morao bi da javno prizna da je u julu 1995. godine Vojska RS u Srebrenici počinila genocid”, kazao je načelnik Srebrenice.

Po njegovim rečima, bez toga dolazak bilo koga u Potočare jednostavno nema smisla.

S druge strane narodni poslanik Muamer Zukorlić kaže da izjava načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, da su ovog 11. jula u tom mestu nepoželjni oni koji ne priznaju genocid, nema nikakvu pozadinu i da je produkt procene stanja na terenu. Muamer Zukorlić istovremeno ukazuje da bi vinovnici prošlogodišnjeg incidenta, kada je u Srebrenici napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić, trebalo da preuzmu odgovornost i priznaju krivicu.

“Duraković je jedan veoma fin i tolerantan čovek i ta njegova izjava je sigurno produkt njegove procene stanja na terenu, okolnosti, izvesnih napetosti, ambijenta, koji verovatno nije prikladan za nešto tako”, rekao je Zukorlić Tanjugu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je neprimerenom izjavu načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića i poručio da je Srebrenica u Republici Srpskoj i da je državni vrh Srbije uvek dobrodošao. Takođe je naveo da smatra da niko iz RS i Srbije ne treba da prisustvuje komemoraciji u Srebrenici.

Pokret Majke Srebrenice preuzele su danas na sebe odgovornost za donošenje odluke da u Memorijalni centar u Potočarima 11. jula ne može da dođe niko od srpskih zvaničnika koji ne priznaju genocid.

U otvorenom pismu srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, koje prenosi sarajevska agencija Patria, one takođe navode da nikada “neće dozvoliti da im neko ukrade taj dan”, kao što je to bio slučaj 2015.

Podeli