Društvo

Dan pobede nad fašizmom

Drugi svetski rat period je koji je obeležio čitavu epohu, kako u svetu, tako i kod nas.Tokom ovog četvorogodišnjeg rata, broj nastradalih dostigao je neverovatnih 1.700.000 dragocenih ljudskih života. Utoliko je značajniji 9. Maj, Dan pobede nad fašizmom, koji je u Novom Pazaru obeležen polaganjem venaca na spomen obeležja od strane predstavnika SOBNORA, predstavnika grada I  vojske .

Hafiz Zenunović, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a, obratio se prisutnima, najpre uz osvrt na istorijski značaj ovog datuma, ali I podsećanje da se 71. godinu zaredom, obeležava kapitulacija Nemačke. Podsetio je I da je Novi Pazar, danas moderan grad, sa najviše omladine, zahvalan upravo ljudima koji su svoje živote žrtvovali za slobodu.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR’a, kratko se osvrnuo na istorijat drugog svetskog rata,uz podsećanje na neslavne brojke; da je u NOR-u svoje živote dalo 119 boraca novopazarskog kraja, čemu svedoči I 39 spomenika u našem gradu.

Polaganju venaca prisustvovali su i oni koji su branili otadžbinu davne 45-te, ali i njihovi potomci

Stariji sugradjani uglavnom se sećaju ovog datuma, ali iz razgovora sa mladjim stanovnicima Novog Pazara , shvatili smo da ovaj datum za njih nema nekog posebnog značaja.

J.Jelić

Podeli