Vesti

Zukorlić političar koji je degradirao IZ

U današnjem tekstu pod naslovom “Šta će Zukorlić doneti politici Bošnjaka u Sandžaku?” Portal “Glas Pazara”, u potpisu redakcije, donosi tekst koji se bavi genezom političkog angažmana i posledicama bivšeg muftije Muamera Zukorlića.

 

Na postavljeno pitanje u naslovu “Glas Pazara” daje i odgovor . “Zukorlić je i proteklih godina učestvovao u politici, izlazio na izbore, iznosio nekakve programe, obećavao, pretio velikim i malim požarima, paradirao “karavanima slobode”, delio sertifikate bajraktarima simbola njegove stranke i slično. U svim tim nastojanjima da se domogne nekakve, makar i lokalne vlasti, nije imao puno uspeha”, navodi se u tekstu. „On će razloge svojih neuspeha, videti vjerovatno u nesposobnosti svojih kadrova, kao i u nekorektnom odnosu ostalih političkih činilaca prema njemu i njegovom političkom angažmanu. Razloge svojih brojnih političkih poraza, neće tražiti u sebi i svom načinu rada.”

Tekst se dalje bavi analizom kuda Zukorlić u politici može da krene polazeći od toga odakle dolazi. “Dakle dolazi iz jedne vjerske institucije, koju je vrijemenom pretvorio u svoj privatni posed, gde je radio šta i kako je hteo, bez ikakvih ograničenja i odgovornosti. Svojim ponašanjem učinio je da IZ – svojom kuturom, liči i podsjeća na nekakav kriminalni klan, prije li nego, na vjersku instituciju.

Bez pretjerivanja, sigurno se može zaključiti, da je svojim ponašanjem, Zukorlić degradirao Islamsku Zajednicu, njene ciljeve i principe kao i muslimane okupljene oko nje. Njegova privatna imovina, stečena potpuno netransparentno, priča je za sebe.”

Zukorlića su zbog njegove nezasite ambicije, napustili i brojni već afirmisani politički saradnici i prijatelji, piše “Glas Pazara”. Jedan od njih je i njegov šurak kojeg je svojevremeno imenovao za prvog čoveka stranke.

“U instituciji iz koje dolazi, Zukorlić je uništio i prognao ljude od struke, poništio brojne pravne i statutarne odredbe. Ubio je svaki oblik slobode i demokratije. Islamska zajednica Sandžaka je On. Ovo je naravno samo mali deo onoga, što se Zukorliću može staviti na dušu. Veoma je pogrešno misliti, da bi Zukorlić u drugačijim okolnostima, mogao drugačije da se ponaša.”

U zaključku redakcija Portala “Glas Pazara” poziva Bošnjake da se zapitaju da li im trebaju takvi ljudi u politici. Da li im treba demokratsko i otvoreno društvo ili diktatura oholih pojedinaca, koji misle samo na sebe i svoje lične i porodične interese.

Podeli