Ekonomija

Obukom brže do posla

U Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru danas su uručeni sertifikati licima koja su završila tromesečnu obuku za zanimanja tražena na tržištu rada. Stečeni sertifikati omogućiće nezaposlenim licima da brže dođu do zaposlenja.

Obuka je, kao jedna od mera aktivne politike zapošljavanja, obuhvatila 41 lice iz Novog Pazara i Tutina  za poslove računovođe i informatičara, kao i za poznavaoce nemačkog jezika na početnom nivou. Pet lica koja su uspešno završila osnovnu informatičku obuku su osobe sa invaliditetom. Njih dvadeset troje danas su dobili sertifikate koji će im omogućiti bolju prolaznost na tržištu rada.

“Nadam se da stečena znanja i veštine polaznika obuke mogu da im pomognu da brže i lakše dođu do zaposlenja što je i bio naš zajednički cilj”, kaže direktor Filijale NSZ Nihad Biševac.

Bolja informisanost, obuke i javni pozivi i konkursi Nacionalne službe za zapošljavanje utiču na nezaposlena lica da, umesto čekanja na posao, postaju sve više aktivni tražioci posla. Ovih dana predstavljena su dva javna poziva Nacionalne službe za zapošljavanje, a narednih dana se očekuju novi iz Programa aktivnih mera zapošljavanja za 2016. godinu.

D. J.

Podeli