Društvo

U prošloj godini 400 lica manje na birou

Nacionalna služba za zapošaljavanje je u 2015. godini bila institucija koja je dala veliki doprinos, uz povećanje privredne aktivnosti, smanjenju broja nezaposlenih u Novom Pazaru. Kroz različite programe u svet rada uvedeno je oko 800 nezaposlenih lica.

Nacionalna strategija smanjenja stope nezaposlenosti na manje od 15 odsto je dugoročan cilj i cilj svake vlasti  na svim nivoima. Složenost ovog problema varira od sredine do sredine i rezultat je brojnih faktora. Jedan od uslova bržeg zapošljavanja, ako izuzmemo najvažniji – otvaranje novih radnih mesta, za Novi Pazar je bilo otvaranje Filijale

Nacionalne službe za zapošljavanje. Dokaz za to su i sredstva od 97 miliona dinara koja su preko ove institucije u prošloj godini ostvarena za  zapošljavanje na određeno i neodređeno vreme oko 800 nezaposlenih lica.

Nacionalna služba za zapošljavanje programe aktivnih mera zapošljavanja sprovodi u saradnji sa lokalnom samoupravom usklađujući ih sa planom privrednih aktivnosti i udružujući sredstva za nova zapošljavanja.

Dobar podatak je, kada je zapošljavaje u pitanju, da u Novom Pazaru oživljava privredna aktivnost, što je vidljivo kroz broj novoosnovanih firmi  i povećanje broja preduzetnika. Statistički podaci pokazuju da je prošle godine bilo aktivno 33 privredna društva više nego 2014.godine kao i da je broj preduzetnika pobećan za 127. Broj ugašenih firmi beleži pad.

Ovakvim pokazateljima svakako je doprinelo nastojanje lokalne samouprave da privrednicima stvori povoljno poslovno okruženje kroz razvijanje infrastrukture i skraćivanje rokova u administrativnim postupcima.

D.J.

Podeli