Sport

Elzan Bibić spreman za EP u krosu

Juniorski reprezentativac Srbije u atletici Elzan Bibić rekao je danas da je spreman za nastup na Evropskom prvenstvu u krosu, koje će se održati 13. decembra u francuskom gradu Jeru.

 

“Posle šampionata Balkana u Hrvatskoj, usledile su završne pripreme u Ulcinju. Vreme nije bilo idealno, ali staza je odgovarala. Imao sam uspešnu sezonu, verujem da sam sačuvao svežine i za evropski kros”, rekao je Bibić.

Ovaj 16-godišnji Novopazarac je krajem jula osvojio zlatnu medalju u disciplini 3.000 metara na Olimpijskom festivalu mladih Evrope u Tbilisiju (EYOF), dok je na dvostruko kraćoj deonici bio drugi.

Bibić je u oktobru postao i sveukupni pobednik Krosa RTS-a u seniorskoj konkurenciji. 

“Na kros Balkanijadi u Vrbovecu, na teškoj stazi, bio sam četvrti kod juniora, iako sam vredeo mnogo više. To je, ipak, veliko iskustvo i dobra priprema za Jer, kao i Kros RTS-a. Za rivale sam imao afirmisane atletičare”, kazao je Bibić.

Trka juniora na Evropskom prvenstvu u Jeru startovaće u nedelju u 10.59, a na stazi dugoj 5.947 metara očekuje se učešće 101 takmičara.

Trener Rifat Zilkić je naglasio da će se Bibić nadmetati i sa tri godine starijim atletičarima, kao i da je najbitnije da se isprati učinak njegove generacije (1999).

“Medalje iz Tbilisija govore da Bibić može da postane vrhunski srednjeprugaš. Posle Krosa RTS-a, gde je pobeđivao iskusnije i još uvek bolje od sebe, porasli su apetiti. Najbitnije je da statistički ispratimo njegovo godište i vidimo odnos snaga”, pojasnio je Zilkić.

On je dodao da je Bibić na početku juniorskog staža i da će se u narednim godinama boriti za medalje.

“Čeka ga mnogo ovakvih kroseva, sazrevaće između njih i kasnije biti kandidat za odličja. S obzirom na kvalitet i formu, nadam se dobrom plasmanu i u Francuskoj. Ne bih prognozirao, ali sigurno će se hrabro suprotstaviti najboljim Evropljanima”, rekao je Zilkić.

Reprezentaciju Srbije će na Evropskom prvenstvu u krosu predstavljati još mlađa seniorka Amela Terzić i seniorka Sonja Stolić.

Miljan Minić

Podeli