Društvo

Selo Crvsko žedno i zaboravljeno

Vanredna situacija zbog suše na Pešterskoj visoravni proglašena je još prošlog meseca, ali preduzete mere nisu popravile stanje u selu Crvsko. Vode nema ni za ljude ni za stoku. Crvsko je, prema rečima meštana, zaboravljeno selo bez vode, puta, škole, telefona… Uskoro možda i bez struje jer je niskonaponska mreža dotrajala.

 

Od Sjenice do sela Crvsko ima oko 32 kilometra, ali od poslednjeg značajnijeg mesta -Bare, put nastavlja samo ko mora. Kuće su rasute po obroncima prostrane doline. Kažu selo broji oko 30 domaćinstava. Stočarski je kraj pa vredni domaćini uzgajaju i po 50-tak krava. Na pašnjacima je trenutno oko 3 hiljade grla krupne i 4.5 hiljade sitne stoke. Kada godina nije sušna hrane ima u izobilju. Ove godine vode nema ni za ljude ni za životinje. Proglašena je vanredna situacija, vodu dovoze cisternama, ali to nije dovoljno. Javnim preduzećem Pešterski vodovod, čiji je glavni izvor Koničko vrelo, zajednički upravljaju opštine Sjenica i Tutin.

-Rezervoar je prazan, ali i kad doteraju vodu cisternom operu prljavštinu u njemu pa opet voda nije za piće.-priča nam Dragan Lešnjak, meštanin.- Ta voda jedino za stoku može da se upotrebi.

Voda je najveći problem sela Crvsko, ali nije i jedini. Krov škole pao je pod teretom snega i nikada nije popravljen, put je u lošem stanju, lekar daleko, telefoni u prekidu,a električna mreža samo što se nije srušila.

-Kada pozovemo taksi da odemo lekaru, vozači obično kažu da ne mogu po ovim našim rupama da dolaze kolima.-jada se Radojko Đurović, koji živi sam.-Voda nije za piće, mutna je i zelena. Neće je ni stoka.

Vapaj za pomoć ovih ljudi u Sjenici čuju, ali ne preduzimaju skoro ništa. Rekli su im da opština nema para.

-Obraćali smo se lokalnoj samoupravi ali njihov izgovor je uvek bio da nema novca.- kaže Zdravko Maslak, koji živi u Kragujevcu, ali nije zaboravio rodni kraj gde svakog leta pomaže bratu.

Šta je razlog pa je Crvsko ovako zapostavljeno? Stanovništvo je uglavnom srpske nacionalnosti, ali Pešter po ovom pitanju podele ne priznaje. Ovde su svi isti u zajedničkoj nevolji i upućeni jedni na druge. Ima li tu politike?

-Kad su ti izbori bili, mi smo na lokalnom nivou glasove dali Rasimu Ljajiću.-glasno razmišlja Dragan Lešnjak.-Možda nam je to neko zamerio.Mi gledamo samo šta je realno. I sad, ne znam ovo što nam ništa ne pomažu da nije povezano sa tim.

Hteli smo da saznamo i šta na sve to kažu čelnici lokalne samouprave u Sjenici, ali predsednik opštine nije odgovarao na naše telefonske pozive.

(D.J.)

Podeli