Društvo

Postavljen kamen temeljac za izgradnju Dijagnostičkog centra

U Novom Pazaru u krugu Bolnice postavljen je kamen temeljac za izgradnju savremenog Dijagnostičkog centra.

“Dijagnostički centar, koji će biti izgradjen na 1.400 kvadratnih metara, biće sigurno završen do kraja godine, a građani ovog dela Sbrije više neće morati da idu na preglede u Kragujevac i Beograd, već će na raspolaganju imati najsavremenije medicinske uređaje i laboratorije, medju kojima će biti biološke i mirobiološke laboratorije i dijagnotički aparati, digitalni rendgen, najsavremenija magnetna rezonanca. To će mnogo značiti ljudima koji se leče“, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je da je ovo veliki dan za Novi Pazar, koji slavi 554. rođendan.

„Grad se ponosi što ima prijatelje u zemlji i inostranstvu, što politika koju vodi daje rezultate, a posebno saradnja sa Vladom Srbije. Svakog dana nešto novo niče u ovom gradu“, rekao je Mahmutović.

Mahmutović je najavio da će se u Dijagnostičkom centru koji će vrlo brzo biti stavljen u funkciju uz pomoć najsavremenijih aparata vršiti dijagnostikovanje iz oblasti radiologije. Najsavremenijom aparaturom biće opremljena i mikrobiološka i biohemijska laboratorija.

On je takođe izneo i podatke koji govore o neophodnosti jedne takve zdravstvene institucije. Gradonačelnik je kazao da je u Novom Pazaru u predhodnoj godinu urađeno blizu million biohemijskih analiza. Prema njegovim podacima 81 hiljada građana u bolnici je vadila krv zbog daljih analiza i liječenja. Taj broj je znatno veći kada se uzme u obzir da mnogi te analize rade u privatnim laboratorijama, kaže Mahmutović. Izgradnjom Dijagnostičkog centra za tim više neće biti potrebe zaključio je on.

Zbog magnetne rezonance veliki broj pacijenata je odlazio u Kragujevac ili Beograd o trošku Fonda, a još je veći broj onih koji su odlazili u privatnoj režiji.

Kada Novi Pazar dobija najsavremeniju opremu za Dijagnostički centar, među njom i magnetnu rezonancu kakva postoji samo u Kragujevcu i Beogradu, neće biti potrebe da se odlazi van Novog Pazara, što će u velikoj meri značiti tim ljudima koji se liječe rekao je gradonačelnik Mahmutović.

Postavljanju kamena temeljca za Dijagnostički centar u Novom Pazaru prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić, potpredsednica Vlade i ministarka Kori Udovički, i ministri Bratislav Gašić, Vanja Udovićić, Zlatibor Lončar i narodni poslanici Skupštine Srbije. Ambasador UAE Džuma Rašid al Daheri i predstavnik Nahyan Fondacije, Ali Mohamed al Suwaidi Khalifa Bin Zayed. Delegaciju grada, domaćine na ovoj svečanosti predvodio je gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović.

Podsećamo vrednost radova koji su danas počeli  je 7 miliona eura, a rezultat su dobre saradnje i prijateljskih odnosa grada Novog Pazara sa Vladom Republike Srbije i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Završetak radova na objektu očekuje se do kraja tekuće godine.

A. Nićiforović

Podeli