Društvo

Počela izgradnja škole i obdaništa na Dojeviću

I ranije je najvaljeno da će se u Novom Pazaru ove godine graditi kao nikada do sada. Simbolično na 554. rođendan Novog Pazara, svečanim ceremonijama u prisustvu brojnih delegacija na čelu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem položeni su kameni temeljci za tri objekta od izuzetnog značaja za Novi Pazar čija je vrednost 7 miliona eura, a finansirana od strane prijatelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U prisustvu velikog broja okupljenih ljudi koji su došli da podrže izgradnju škole i obdaništa u naselju Dojeviće održan je svečani program povodom velikog i značajnog događaja za Novi Pazar.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić po dolasku na Dojeviće obišao je sa potpredsednikom Vlade Rasimom Ljajićem i ministrima u Vladi zgradu škole “Rastko Nemanjić Sava“. O kapacitetima i načinu rada u više smena informisao ih je direktor te obrazovne ustanove stare 102 godine, Besim Adilović.

Na svečanosti i programu koji su priredili đaci škole “Rastko Nemanjić Sava“ povodom postavljanja kamena temeljca za novu školu i obdanište prisustvovali su predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić, potpredsednica Vlade i ministarka Kori Udovički, i ministri Bratislav Gašić, Vanja Udovićić, Zlatibor Lončar i narodni poslanici Skupštine Srbije. Ambasador UAE Džuma Rašid al Daheri i predstavnik Nahyan Fondacije, Ali Mohamed al Suwaidi Khalifa Bin Zayed. Delegaciju grada, domaćine na ovoj svečanosti predvodio je gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović.

Izgradnja škole i obdaništa rezultat su prijateljeljskih odnosa grada Novog Pazara sa Vladom Republike Srbije i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nakon 102 godine ove obrazovne ustanove, na njenom mestu biće izgrađena nova škola.

Obraćajući se prisutnima predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će đaci u novoj školi i deca u obdaništu imati najbolje uslove za rad, jednake kao i deca u zemljama Evrope. Premijer Vučić roditeljima je poručio da će decu do škole voditi i boljim putem koji će se raditi takođe zahvaljujući novcu prijatelja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nakon obraćanja premijera Vučića usledio je dugo očekivani momenat, polaganje kamena temeljca za novu osnovnu školu. Buduća zgrada škole imaće 3100 metara kvadratnih i moći će da primi 1600 đaka u obe smene. U okviru škole biće izgrađena i fiskulturna sala površine 700 metara kvadratnih. U školi će se nalaziti kabineti za sve predmete koji će biti opremljeni najsavremenijom opremom, čime će postati jedna od najbolje opremljenih škola u Evropi.

Osim škole ovde će se graditi i novo obdanište površine 780 metara kvadratnih. Izgradnja novog vrtića od velike je važnosti za roditelje iz naselja Dojeviće, Selakovac i Rajčinoviće koji su decu do najbližeg obdaništa vodili i po 4 kilometra, ali je i to bila privilegija malog broja zbog nedostatka kapaciteta.

Podsećamo vrednost radova je 7 miliona eura, a rezultat su dobre saradnje i prijateljskih odnosa grada Novog Pazara sa Vladom Republike Srbije i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Završetak radova na oba objekta očekuje se do kraja tekuće godine.

A. Nićiforović

Podeli