Sat za našu planetu sedmi put u Srbiji 28. marta

U subotu, 28. marta u 20:30 časova po lokalnom vremenu, stotine miliona ljudi na svim kontinentima, u 24 vremenske zone, isključiće svetla u okviru akcije äSat za našu planetuô, koju organizuje WWF Svetski fond za prirodu. Inicijativa Sat za našu planetuô nastala je 2007. godine u Sidneju, a već 2009. i Srbija se priključila ovoj manifestaciji.

 

Većina eksperata se slaže da će klimatske promene izazvati veću učestalost ekstremnih klimatskih posledica kao što su poplave, klizišta, požari i suše. Neophodno je da u svakodnevnom životu brinemo o životnoj sredini koja nas okružuje, da smanjimo ekološki otisak, odnosno ublažimo uticaj našeg načina života na prirodu izjavila je Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji. Od kritične važnosti je smanjenjenje emisije gasova koji pojačavaju efekat staklene bašte, energetska efikasnost i primena ekološki prihvatljivih rešenja za proizvodnju energije. Pozivamo sve građane da isključe svetla u subotu 28. marta i uključe se u akciju äSat za našu planetuô dodala je Dimović.

Prošlogodišnja akcija je po broju učesnika nadmašila je rekord obeležena je u 160 zemalja u preko 7000 gradova.Iako akcija äSat za našu planetuô simbolično ukazuje na problematiku klimatskih promena, ona uliva optimizam, kako zbog toga što se iz godine u godinu sve više gradova uključuje, tako i zbog toga što su uključeni i nevladin sektor, i vlada i pojedinci. Grad Beograd je još jednom pokazao da ima odličnu saradnju s nevladinim sektorom i s velikim zadovoljstvom se priključio kampanji äSat za našu planetuô izjavila je Jasmina Madžgalj, zamenik sekretara za zaštitu životne sredine Grada Beograda.U okviru ove akcije širom sveta razvila su se razna rešenja, poput bankovnih kredita koji podržavaju solarne instalacije za napajanje, projekat koji podržavaju obnovljive izvore energije, kao i poslovne prakse odgovorne prema životnoj sredini. Kroz prošlogodišnju kampanju učesnici akcije äSat za našu planetuô prikupili su sredstva za sadnju nekoliko miliona stabala, i smanjen je ekološki otisak u velikom broju škola.Velike društvene promene se ne mogu ni zamisliti bez učešća svih segmenata društva, što WWF-ova inicijativa äSat za našu planetuô dobro pokazuje. Sama činjenica da se ova akcija godinama organizuje širom sveta, uz učešće sve većeg broja ljudi, gradova i kompanija, govori ne samo da je cilj ispravan već i da udruženi možemo pokrenuti na izgled nezamislive promene. Coca-Cola sistem od početka sarađuje sa WWF-om na ovoj, ali i na drugim velikim i važnim inicijativama, kako bi svako od nas maksimalno doprineo da naša Zemlja bude lepo i prijatno mesto za život i generacijama koje dolaze saopštila je Milica Stefanović iz kompanije Coca-Cola sistem u Srbiji.Centralne manifestacije u okviru akcije äSat za našu planetuô biće održane u subotu 28. marta 2015. godine, od 20.30 časova do 21:30, na Trgu Republike u Beogradu, Trgu slobode u Novom Sadu i u Nišu na Niškom keju. U Beogradu će ovom prilikom na Trgu Republike biti organizovana izložba u mraku pod nazivom äIsključi svetlo, osvetli problemô, a nastupaće i dečji hor äKolibriô. Posetioci će, moći da pogledaju izložbu u mraku, zapravo okretanjem pedala na stacionarnim biciklima ôosvetliće problemö i videti panele na kojima su prikazani problemi uzrokovani klimatskim promenamaPartneri na projektu su agencija Leo Burnett Beograd i Coca-Cola sistem Srbija. Akciju je ove godine podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava Grada Beograda, Gradska uprava Grada Novog Sada, Stalna konferencija gradova i opština, RTS, Delhaize Srbija, kao i druge brojne organizacije civilnog društva, kompanije, škole i pojedinci.

Izvor: Danas

Podeli