Potvrđena kazna doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru

Haški tribunal potvrdio je kaznu doživotnog zatvora bivšem generalu Vojske Republike Srpske, Zdravku Tolimiru. Time je pravosnažna postala prvostepena presuda sudskog vijeća Tribunala, kojom je Tolimir 12. decembra 2012. proglašen krivim za genocid, učešće u genocidu, uništenje, ubistva i kršenja običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti.

Žalbeno vijeće je potvrdilo nalaze sudskog vijeća da je bivši general Republike Srpske, Zdravko Tolimir, učestvovao u dva zločinačka poduhvata – ubijanje muškaraca u Srebrenici i u prisilnoj deportaciji Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe. Na osnovu toga, kako je saopštio Tribunal, današnja presuda potvrđuje presudu Tolimiru za genocid, zavjeru radi genocida, istrebljenja, ubistva, progone i nehumano postupanje.

Ovo vijeće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i značajno doprineo ovim udruženim zločinačkim poduhvatima, što je, kako se navodi, rezultiralo masovnim ubistvom hiljada Bošnjaka  Srebrenice i prisilnog raseljavanja na hiljade civila iz ove dvije enklave. General Tolimir bio je pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske,  Ratku Mladiću, kome se takođe sudi u Tribunalu. Proces protiv Tolimira pokrenut je 2005. godine, a on je uhapšen 31. maja 2007. godine. Suđenje mu je započelo 26. februara 2010. godine, dok je prvostepena presuda donijeta je 12. decembra 2012. Godine.

Podsjećamo tribunal je podigao optužnice protiv 20 pojedinaca za zločine počinjene na području Srebrenice i Žepe 1995. godine. Uključujući današnju presudu, suđenja su završena u 16 procesa, a nastavljaju se procesi protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Do ovog trenutka okončano je 147 procesa.

Podeli