Društvo

Obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava, kojem se danas posvećuje pažnja širom sveta, i u Srbiji je obeležen  nizom manifestacija.

Cilj je da se ukaže na  značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca. Predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar je povodom ovog dana izajvila da brojni zakon koji garantuju različita ljudska prava su doneti i usklađeni sa evropskim standardima, ali se ne impelemntiraju kako treba.

Romi u naselju Blaževo kažu da se njihova prava, koja su im zagarantovana Zakonom još uvek dovoljno ne poštuju. Kažu da pre svega nemaju osnovne uslove za život.

Član Udruženja građana „Aktivni Romi“ Muhamed Behrami kaže da se u Novom Pazaru radi na unapređenju položaja romske populacije, međutim kako ističe to još uvek nije dovoljno.

Da se prava Roma u dovoljnoj meri ne poštuju slaže se i predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar, koja ističe da se mali broj te popluacije zapošljava.

Da se ipak nešto radi na unapređenju položaja Roma u Novom Pazaru govori činjenica da Gradska uprava uz finansijsku pomoć donatora stvara uslove za poboljšanje uslova života i integraciju interno raseljenih romskih porodica. Adaptirana je i opremljena zdravstvena ambulanta koja će pružati zdravstvene usluge svim stanovnicima u Blaževu .U okviru projekta  „Unapređenje ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji“, koji realizuju UN uz veliku finansijsku pomoć Vlade Japana radi se in a izgradnji kuća i reciklažnog centra, koji će zaposliti pripadnike romske populacije.

Podeli