Društvo

Nove kuće za Rome u Blaževu

Pet novoizgrađenih montažnih kuća u naselju Blaževo dodjeljeno je danas interno raseljenim porodicama sa Kosova.

Ključevi kuća koje su izgradjene u saradnji grada Novog Pazara sa Evropskom unijom i uz pomoć Komeserijata za izbeglice Republike Srbije predati su vlasnicima na završnoj konferenciji tog projekta održanoj u Kulturnom centru. Vrijednost projekta je oko 95 hiljada eura. Od toga iz fondova Evropske unije utrošeno je 80 hiljada, a Novi Pazar učestvovao je sa oko 15 hiljada eura.

Završna konferencija i prezentacija rezultata projekta „Obezbjeđivanje trajnih rješenja za prisilne migrante i povratnike u Novi Pazar“ na kojoj su dodjeljeni ključevi za pet novoizgrađenih montažnih kuća i ugovori za sedam grantova od po 1.500 eura značajan je napredak i korak ka cilju lokalne samouprave. Projekat su realizovali grad Novo Pazar, Evropska unija i Komeserijat za izbeglice, a tehničku podršku projektu dalo je druženje Inicijativa za razvoj i saradnju.

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović govoreći o realizaciji ovog bitnog projekta rekao je da je u naselju Blaževo mimo ovog projekta a uz velike napore gradske vlasti i donatora učinjeno puno toga  u obezbjeđivanju uslova za normalan život žitelja tog nehigijenskog naselja. Mahmutović je istakao da su kuće koje su završene i one koje će se graditi, i izgradnja Reciklažnog centra ostvarenje cilja, ali i sigurnost za Rome u Blaževu.

Menadžer ovog projekta, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara zadužen za socijalna pitanja Fevzija Murić predstavljajući rezultate projekta istakao je bitan cilj da podrži integracije i poboljšanje uslova života izbjeglica i interno raseljenih lica  i povratnika iz zemalja Evropske unije, i hjihovo ekonomsko osnaživanje.

Ovom svečanom događaju prisustvovao je i zamjenik komesara za izbjeglice Ivan Gerginov. On je istakao da je u Novom Pazaru u poslednjem periodu urađeno puno toga za izbjegla i raseljena lica posebno za Rome sa Kosova, i ovom prilikom pohvalio napore lokalne samouprave i brzinu realizacije projekta vezanog za izgradnju kuća u Blaževu.

Kartonske barake i teški uslovi života u nehigijenskom naselju Blaževo od ovog momenta su prošlost za pet porodica sa Kosova.

Izevjesno je da će nastavak gradnje kuća u Blaževu za izbjeglice biti nastavljen. Za bolje uslove življenja ohrabruje činjenica da je dosta toga za njih urađeno u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja, vodo i elektro snabdijevanja, a završetkom izgradnje Reciklažnog centra u tom naselju mnogi će se i zaposliti i to na samo nekoliko metara od svojih novih kuća.

A. Nićiforović

Podeli