Vesti

Završna konvencija ”Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”

Završna konvencija liste ”Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” održana je večeras na Gradskom trgu.

Nakon predstavljanja programskih načela i kandidata te izborne liste za Bošnjački nacionalni savet, prisutnima su se obratili, nosilac liste, Jahja Fehratović i muftija sandžački, Muamer Zukorlić.

Nosilac liste ”Za Bošnjake Sandžak i muftiju”, Jahja Fehratović, rekao je na završnoj konvenciji da se prava Bošnjaka uzimaju olovkom, te da Bošnjaci 26.u nedelju, glasanjem za ovu listu treba da otklone, pre četiri godine načinjenu nepravdu. ”Bošnjaci zaslužuju najbolje predstavnike, a mi imamo znanje, reference i institucije”, istakao je Fehratović. On je rekao da je ”Islamska zajednica na vrhu naših ideala”, te da bez jedinstvene IZ  sa sedištem u BiH, nema ni sveopšteg jedinstva Bošnjaka.

Obraćanje Fehratovića na završnoj konvenciji prekinulo je skandiranje prisutnih koji su uzvikivali – hoćemo mufriju. Njima se pridružio i sam nosilac liste, Jahja Fehratović.

”Vi ste narod koji je izdržao nemoguće”, rekao je muftija sandžački, Muamer Zukorlić. On je na završnoj konvenciji podsetio prisutne da su im pre četiri godine, kako je kazao, oteli legitimitet, ali da Bošnjaci Sandžaka svojim prisustvom na ovom skupu pokazuju da ne odustaju od svojih prava i svoje slobode.

Među 35 kandidata za većnike budućeg Bošnjačlkog nacionalnog vijeća na listi ”Za Bošnjake, Sandžak i muftiju” deset je doktora nauka, deset magistara i jedan akademik.  Oni su na završnoj konvenciji poručili svima, koji u nedelju glasaju za listu broj jedan, da će naredne četiri godine bošnjačka kultura, jezik, obrazovanje i informisanje, biti na najboljem mogućem nivou.

S.Lj.

Podeli