Vesti

Poskupela obrada kredita

Nakon što su smanjle kamate na dinarske gotovinske pozajmice, većina banaka u Srbiji povećala je naknadu za obradu kredita.

Narodski rečeno, građani koji nisu platili na mostu, platiće na ćupriji. Prema novoj tarifi, za svaki podneti zahtev za keš zajam, klijent mora da plati najmanje dva a najviše četiri odsto od iznosa pozajmice, ili minimum 1.600 dinara.

Do sada su banke naknadu za obradu kredita naplaćivale od 0,5 do 1 i po odsto. Povećanjem naknade na dva do četiri odsto, banke nisu prekršile zakon, ali moglo bi se reći da su se oglušile o dobre poslovne običaje dokazujući da nisu spremene da se odreknu ni dinara zarade. Komentarišući razloge za takav potez, finansijski stručnjak, doc.dr Eldin Dobardžić, ističe da je taj trošak fiksan, opterećujući i u ovom momentu, veoma visok.

”Banke su bile primorane na jedan način da smanje svoje kamatne stope, od strane Narodne banke Srbije iz prostog razloga što je sada politička i ekonomska situacija, daleko izvesnija, pozitivnija, i onaj razlog koje su banke navodile, sada je pao u vodu. Iz tog razloga su one smanjile kamatne stope i sada su podigle troškove obrade kredita”, kaže Dobardžić.

Primera radi, ukoliko građanin uzme zajam od 100 hiljada dinara u banci koja naplaćuje najnižu naknadu od dva odsto, samo obrada kreditnog zahteva koštaće ga 2 hiljade dinara.

”Što se tiče nekog saveta građanima uopšte, ukoliko im nije neophodno, ja bih savetovao da sada nije pravi momenat. Oni koji su primorani da uzmu neki potrošački kredit treba da dobro pročitaju, da se dobro obaveste, jer ti troškovi obrade se razlikuju od banke do banke i da, ono što je veoma bitno, obrate pažnju između nominalne i efektivne kamatne stope. Nominalna ne obračunava troškove obrade kredita i druge provizije, dok je u efektivnoj kamatnoj stopi ona cena koja će trenutno da košta građanina.”, rekao je Dobardžić.

On kaže da je bankarski sektor u Srbiji daleko nepovoljniji u odnosu na EU. ”Kada dobijemo status članice – ističe Dobardžić – kamatne stope će morati da budu niže.”

S.Lj.

Podeli