Društvo

Posao u “Ćilimu” i za građanke Sjenice

Socijalno-zanatska zadruga “Ćilim” i Savet za rodnu ravnopravnost opštine Sjenica potpisali su sporazum  saradnji kojim će se omogućiti posao za  žene iz Sjenice, a koje su socijalno ugrožene.

Potpisnice sporazuma su na konferenciji za novinare istakle da je Turska razvojna agencija pomoglo toj zadruzi kupovinom 10 novih razboja, a koji će pomoći proširenje proizvodnje.

Menadžerka “Ćilima” Bisera Šećeragić kaže  da je potpisivanje ovog sporazuma od velikog značaja, jer će osim žena iz Novog Pazara u rad ove zadruge biti uključene i žene sa teritorije opštine Sjenica. Ona je istakla da se na ovaj način predstavljaju zaboravljene tardicionalne vrednosti i veštine žena koje su marginalizovane I društveno socijalno isključene što ideja socijalno zanatske zadruge “Ćilim”. Ovu zadrugu osnovalo je  10 žena, ali da ih je do sada u procesu  proizvodnje angažovano znatno više.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Sjenice Belma Talović je na konferenciji za novinare istakla da je cilj ove organizacije i zadruge  “Ćilim” isti, a to je smanjenje nezaposlenosti žena iz socijalno ugroženih kategorija. Talovićeva je pozvala sve žene koje se bave tkanjem da se jave tom Savetu kako bi bile uključene u rad zadruge

Socijalno- zanatska zadruga „Ćilim“ iz Novog Pazara počela je sa radom u junu 2013. godine i prva je zadruga ovakve vrste u ovom delu Srbije

Zadruga „Ćilim“ je rezultata projekta „Jačanje učešća žena i marginalizovanih grupa u kreiranju lokalnih politika“ koji je realizovao Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

S.Dražanin

Podeli