Kultura

Putovanje u Niš na proslavu 17 vekova Milanskog edikta

Srpska  pravoslavna crkvena opština za Rašku oblast u Novom Pazaru  organizuje putovanje u Niš na proslavu  1.700 godina Milanskog edikta.

Centralni skup  povodom  17 vekova od  proglašenja Milanskog edikta  održava se  u Nišu, rodnom gradu  cara Konstantina Velikog, u  nedelju, 6. oktobra, kada se očekuje dolazak najviših predstavnika  pravoslavnih i Rimokatoličke crkve, kao i hrišćanskih vernika iz celog sveta.

Prema rečima protojereja stavrofora  Tomislava Milenkovića polazak je u pet sati ujutru isped crkve Svetog Nikole,a mesta je ostalo još malo, pa svi zainteresovani treba da se što pre prijave.

Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki  (vladar zapadnog dela Rimskog carstva) i Licinije (vladar istočnog dela Rimskog carstva) u Milanu 313. godine.

“Tri veka je trajao progon hrišćana, da bi 313. Car Konstantin doneo Milanski edikt kojim se dozvoljava slobodno ispovedanje vere. Centralna proslava je u NIšu,a ne Milanu, jer je car Konstantin rođen u Nišu”- rekao je Milenković i dodao da će u Nišu biti visoki predstavnici pomesnih Pravoslavnih Crkava, na čelu sa vaseljenskim Patrijarhom i carigradskim Vartolomejom, jerusalimskim Patrijarhom Teofilom, moskovskim Patrijarhom Kirilom i brojnim zvanicama iz verskog ali i političkog života kako Srbije tako i okolnih zemalja u region.

Podeli