Društvo

Maloletnička delikvencija u porastu

Tokom samo poslednjih pet dana dva teška dela u kojem su učestvovali maloletnici.

Porast vršnjačkog nasilja u ovom i u ostalim delovima Srbije zabrinjava. Nadležni ističu da se više i zajednički mora raditi na prevenciji.

U 2013. godini 76 maloletnika počinilo je krivična dela, a  u prošloj godini 58, što pokazuje da je maloletnička delikvencija u porastu.

Zamenik načelnika Policijske uprave u Novom Pazaru Jasmin Duštinac kaže da su maloletnici bili počinioci i najtežih krivičnih dela, kao što su ubistva.

“ Prema našoj evidenciji, u ovoj godini maloletnici su izvršili jedno ubistvo, naneli su jednu tešku povredu, imalo je i maloletnih lica koji su naneli i lakše telesne povrede. U 19 slučajeva maloletnici su procesuirani kao počinioci imovinskog delikta, a nekoliko njih  za razbojništvo i nasilničko ponašanje na sportskim manifestacijama”, rekao je Duštinac.

Načelnik odeljenja policije Saša Gemaljević ističe da nemaju sve škole policajca, ali da nisu samo oni nadležni za bezbednost u školama.

“Ova služba nije jedina nadležna za stanje bezbednosti u školama. Smatramo da zajedničkim aktivnostima predstavnika svih relevantnih institucija možemo da delujemo I da obezbedimo povoljno stanje bezbednosti školama, kako u samim ustanovama, tako i u školskim zonama”kaže Gemaljević.

Gemaljević i Duštinac ističu da će bezbednosna situacija , kako u školama, tako i u Novom Pazaru biti na većem nivou od marta sledeće godine jer će početi da radi 100 novih policajaca, koji se nalaze na obuci u Sremskoj Kamenici.

Osim u blizini školskih objekata, u Policijskoj upravi ističu da maloletnici incidente prave i na sportskim događajima.

S.Dražanin

Podeli